Minder kans op kanker door gebruik anticonceptiepil ?

Laatst bijgewerkt: april 2017
free-AC-de-pil-soorten-10-15.jpg

nieuws Vrouwen die de anticonceptiepil hebben gebruikt, lopen minder kans om op latere leeftijd kanker te krijgen. Uit onderzoek aan de universiteit van Aberdeen in Schotland blijkt dat vrouwen die de pil gebruikten tijdens hun vruchtbare jaren (gemiddeld gedurende 3,5 jaar), minder kans hebben op darm-, baarmoederslijmvlies- en eierstokkanker. De verminderde kans op kanker kan volgens de onderzoekers aanhouden tot dertig jaar na het stoppen met de pil. De studie verscheen in het American Journal of Obstetrics and Gynaecology.

De onderzoekers analyseerden gegevens van 46.000 vrouwen die over een periode van meer dan 40 jaar, van 1968 tot 1996, werden ingezameld. De helft van de vrouwen nam de pil, de andere helft niet. Ze werden tijdens de onderzoeksperiode om de zes maanden ondervraagd over hun gezondheid. Nu werden die gegevens opnieuw geanalyseerd om na te gaan of het pilgebruik na al die jaren het risico op kanker al dan niet zou verhogen.

• Het globale kankerrisico bleek nauwelijks te verschillen: in de groep van de pilgebruiksters kregen 542 per 100.000 vrouwen per jaar kanker, bij de niet-pilgebruiksters twaren er dat 566 per 100.000 per jaar.
• Er werd wel een verschil gevonden als gekeken werd naar het soort kanker: de pilgebruiksters hadden op oudere leeftijd 33% minder kans op eierstokkanker, 34% minder kans op kanker van het baarmoederslijmvlies en 19% minder kans op darmkanker.
• Het borstkankerrisico daarentegen steeg met 48% tijdens het pilgebruik, maar dat verhoogde risico was volledig verdwenen 5 jaar na stoppen met de pil.

Wat kunnen we uit deze studie besluiten?
Dit is de grootste en meest langdurige studie over het mogelijke verband tussen pilgebruik en kanker die tot nu toe werd uitgevoerd.
Met dit type studie kan niet aangetoond worden dat pilgebruik op jongere leeftijd beschermt tegen bepaalde kankers op latere leeftijd. Andere factoren kunnen daarbij een rol gespeeld hebben.
Bovendien bevatten de pillen van vandaag veel minder hormonen dan de eerste pillen die in dit onderzoek werden gebruikt, waardoor de resultaten misschien niet kunnen doorgetrokken worden naar de huidige pillen (en andere hormonale anticonceptie).
Wat men uit deze studie wél kan besluiten is dat de pil het risico op (bepaalde) kankers alleszins niet doet toenemen.

Bronnen:
http://www.ajog.org/article/S0002-9378%2817%2930179-5/fulltext
http://www.nhs.uk/news/2017/03March/Pages/The-pill-provides-lifelong-protection-against-some-cancers.aspx
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram