Voor jou gelezen op De Standaard

Nieuwe anticonceptiepillen minder veilig dan oudere pillen

Laatst bijgewerkt: december 2019

nieuws De nieuwste anticonceptiepillen zijn minder veilig dan de pillen uit de jaren 70 en 80. Dat blijkt uit een studie die vandaag in het gezaghebbende vaktijdschrift BMJ verschijnt. Het risico op een veneuze trombose is sterk verhoogd bij vrouwen die de nieuwste anticonceptiepillen nemen. In het ergste geval leidt zo’n trombose tot een longembolie, die dodelijk kan aflopen.

‘Als vrouwen een bijkomend risico voor trombose hebben – als ze roken, overgewicht hebben of een familiale voorgeschiedenis – mogen we hen niet langer de nieuwere pillen voorschrijven’, zegt Johan Van Wiemeersch, voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging van Gynaecologen.

‘Niet alle pillen die nieuw zijn, zijn een verbetering’, zegt Thierry Christiaens, professor huisartsgeneeskunde aan de UGent. Hij is ook verbonden aan het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie. ‘In Frankrijk heeft de overheid daarom een tijdje geleden beslist om de pillen van de derde en vierde generatie niet meer terug te betalen. Nu zijn er voldoende bewijzen om hier hetzelfde te doen. De tegemoetkoming voor jonge vrouwen die pillen van de derde en vierde generatie nemen zou geschrapt moeten worden.’

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150526_01699758


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram