Zijn pil en condoom pretbedervers?

nieuws Leidt de anticonceptiepil tot libidoverlies? En zet vrijen met een condoom een domper op het seksgenot? Geen van beide vragen is met ja of neen te beantwoorden.

Anticonceptiepil
Dat de (combinatie)pil een effect heeft op het libido kan niet uitgesloten worden. Studies over het effect van de pil op het libido spreken elkaar echter tegen, zowel wat de aard als de grootte van het effect betreft. Bij sommige vrouwen lijkt het een negatief effect te hebben, bij andere lijkt het geen effect te hebben. Vooral jonge vrouwen die een lagedosispil nemen, lijken er last van te hebben. Mogelijk heeft dat te maken met het feit dat de pil de hoeveelheid testosteron in het lichaam doet dalen.

Er zijn ook vrouwen die meer zin in seks krijgen en er meer van genieten, misschien omdat ze geen schrik moeten hebben om zwanger te worden, of omdat de menstruaties regelmatiger zijn.

• Hebt u de indruk dat de pil die u gebruikt uw libido vermindert, bespreek dat dan met uw arts. Misschien kan een ander merk of type pil soelaas bieden. Of misschien is het zinvol om over te schakelen naar een andere, niet-hormonale vorm van anticonceptie.

Condoom
Het condoom wordt door veel mannen (én vrouwen) beschouwd als een regelrechte pretbederver: de vrijpartij moet even worden onderbroken om het rubbertje over de penis af te rollen, het zou een minder prettig gevoel geven enz.

Het weinige onderzoek dat hierover verricht is, spreekt dat echter tegen. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek bijvoorbeeld dat er nauwelijks een verschil is in de mate waarin mannen en vrouwen genieten van seks met of zonder condoom. Ook bleken de mannen geen enkele moeite te hebben om hun erectie aan te houden bij het aantrekken van het condoom. Het condoom zou zelfs kunnen helpen bij mannen die heel gevoelig zijn of snel klaarkomen.

Een paar tips
• Kies een condoom dat goed zit: niet te klein of niet te groot

• Wacht niet tot het laatste moment om het condoom aan te trekken, maar doe het zo vroeg mogelijk

• Laat uw partner het condoom aantrekken

• Gebruik een aangepast glijmiddel op water- of siliconenbasis

• Experimenteer en probeer eens een ultrafijne of een ‘plezierverhogende’ condoom met ribbels en nopjes voor een extra stimulerend effect.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram