Vermindert anticonceptiepil levenskwaliteit?

123-vr-anticonceptie-ac-pil-condo.jpg

nieuws

Uit een onderzoek in Zweden blijkt dat de vrouwen die de anticonceptiepil slikten hun algemene kwaliteit van leven een veel lagere score gaven dan de vrouwen die een placebo hadden gekregen. Ook verschillende aspecten van de kwaliteit van leven – bijvoorbeeld stemming, zelfcontrole, het energieniveau – werden negatief beïnvloed door het slikken van de anticonceptiepil. De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat vrouwen die de anticonceptiepil slikten significant vaker melding maakten van symptomen van depressie. Het onderzoek verscheen in het vakblad https://www.fertstert.org/" target="_blank">Fertility and Sterility.


De studie volgde 340 gezonde vrouwen tussen 18 en 35 jaar. De helft van de vrouwen kregen een combinatiepil (met ethinylestradiol en levonorgestrel), de andere helft een placebo kregen.


De onderzoekers benadrukken dat de verschillen in kwaliteit van leven tussen de vrouwen die de pil slikten en de vrouwen die een placebo kregen, klein waren. Maar op individueel niveau kan het negatieve effect dat de pil op de kwaliteit van leven heeft wel degelijk van klinisch belang zijn, zeggen de onderzoekers. "Ondanks het feit dat naar schatting 100 miljoen vrouwen wereldwijd anticonceptiepillen gebruiken, weten we vandaag de dag verrassend weinig over het effect dat de pil op de gezondheid van deze vrouwen heeft,”aldus de onderzoekers.


Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram