Combinatie van de pil en bloedverdunners is veilig

123-spuit-anticoagul-bloedverd-01-16.jpg

nieuws Vrouwen die vanwege trombose of een longembolie bloedverdunners gebruiken, hoeven niet te stoppen met het slikken van de pil. Het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil of andere hormoonmedicatie én bloedverdunners leidt namelijk niet tot meer bloedstolsels. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek in het vakblad Blood.

Vrouwen met acute trombose of longembolie krijgen vaak het advies om onmiddellijk te stoppen met de anticonceptiepil. Dat komt omdat gebruik van de pil het risico op bloedstolsels vergroot. Maar er zijn ook artsen die deze vrouwen juist afraden om met de anticonceptiepil te stoppen.

“Als de vrouwen ineens stoppen met de pil kan dat leiden tot hevig bloedverlies bij de menstruatie. Dat komt mede door de bloedverdunners die ze gebruiken om de bloedstolsels te behandelen”, zegt Saskia Middeldorp, internist in het AMC en één van de onderzoekers. “Om die reden adviseren we in het AMC, maar ook in andere ziekenhuizen, al jaren om niet te stoppen met de anticonceptiepil, zolang bloedverdunners worden gebruikt.”

Dit advies strookt niet met de WHO-richtlijn, die voorschrijft dat vrouwen met bloedstolsels onmiddellijk moeten stoppen met hormoonmedicatie, zelfs als zij bloedverdunners krijgen.
De WHO-richtlijn is gebaseerd op het gebruik van hormoonmedicatie in situaties zónder bloedverdunners. Daarvan is bekend dat dit de kans op bloedstolsels vergroot. Het verband tussen hormoonmedicatie en bloedstolsels tijdens gebruik van bloedverdunners, was niet eerder onderzocht. Maar met dit onderzoek is nu wetenschappelijk aangetoond dat het gebruik van de anticonceptiepil in combinatie met bloedverdunners niet leidt tot een toename van stolsels.

Bronnen:

http://www.bmj.com/cgi/doi/10.1136/bmj.h6712


Laatst bijgewerkt: maart 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram