ad

MS

multiple sclerose

Een auto-immuunziekte die vooral voorkomt bij jonge volwassenen en gekarakteriseerd wordt door vernietiging van myeline (een beschermende, geleidende laag rondom de zenuwen) in het centrale zenuwstelsel. Pathologische bevindingen zijn meerdere scherp afgebakende gebieden van demyelinisatie van de witte stof in het centrale zenuwstelsel. Klinische verschijnselen omvatten gezichtsverlies, extra-oculaire bewegingsstoornissen, paresthesieën, verlies van gevoel, zwakte, dysartrie, spasticiteit, ataxie en blaasproblemen. Vaak komt patroon van terugkerende aanvallen gevolgd door gedeeltelijk herstel voor, maar acute fulminante en chronische progressieve vormen komen eveneens voor.

26 artikels over MS
Bekijk

Lopen verbetert het geheugen bij MS

Lopen verbetert het geheugen bij MS
nieuws 29/10/2019

Uit een studie van de Universiteit Hasselt en het UMC Amsterdam blijkt dat mensen met MS na het volgen van een 12-weken durende looptraining niet alleen fysiek fitter werden, maar dat het ook een positief effect had op het lopen, de vermoeidheid, de kwaliteit van leven en het geheugen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het blad Multiple Sclerosis Journal.

lees meer »

Wie kan Multiple Sclerose (MS) krijgen?

Wie kan Multiple Sclerose (MS) krijgen?
nieuws 5/09/2019

Multiple sclerose is de meest voorkomende chronische neurologische aandoening van het centraal zenuwstelsel bij jonge volwassenen in Europa. In België lijden naar schatting minstens 10.000 Belgen aan multiple sclerose (MS).

lees meer »

Hoop op nieuwe behandeling voor MS

Hoop op nieuwe behandeling voor MS
nieuws 24/03/2018

Er zit een nieuwe behandeling voor multiple sclerose (MS) in de pijplijn: door lichaamseigen cellen te behandelen met vitamine D kalmeert het overactieve afweersysteem.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Veroorzaakt melk multiple sclerose?

Veroorzaakt melk multiple sclerose?
nieuws 21/05/2017

Melk drinken kan een rol spelen bij de ontwikkeling van multiple sclerose (MS). Het gaat om een samenspel van viraal DNA in melk, het herpesvirus en een tekort aan vitamine D. Dat schrijft Nobelprijswinnaar Harald zur Hausen in een artikel in eos-wetenschap.

lees meer »

Vanaf maart eerste medicijn op basis van cannabis verkrijgbaar in ons land

nieuws 22/02/2016

Vanaf volgende maand wordt het geneesmiddel Sativex, dat geproduceerd wordt op basis van twee cannabisextracten, in ons land verkrijgbaar. Het geneesmiddel dat via een spray in de mond wordt toegediend is goed nieuws voor patiënten die aan de ziekte multiple sclerose (MS) lijden. MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg.

lees meer »

Vermoeidheid treft ruim 1 op 2 personen met MS

Vermoeidheid treft ruim 1 op 2 personen met MS
nieuws 10/04/2013

MS is vandaag voor het merendeel van de personen met MS een chronische aandoening die steeds beter beheersbaar wordt. Een zeer hinderlijke gevolg van MS is volgens ruim 60% van de MS-patiënten de vermoeidheid.

lees meer »

Nieuwe website MS

nieuws 21/04/2010

Onlangs is de nieuwe website www.toekomstmetms.nl gelanceerd. Deze website biedt informatie over Multiple Sclerose (MS) aan patiënten en hun omgeving, artsen en verpleegkundigen.

lees meer »

Nieuw Multiple Sclerose-gen ontdekt

nieuws 10/12/2008

Een internationale groep onderzoekers, onder leiding van het Erasmus MC in Rotterdam heeft een nieuw gen gevonden dat betrokken is bij de ontwikkeling van multiple sclerose (MS)

lees meer »
26 artikels over MS
Bekijk
ad


pub