Lopen verbetert het geheugen bij Multiple Sclerose (MS)

123-vr-oud-pijn-wandel-4-181.jpg

nieuws

Uit een studie van de Universiteit Hasselt en het UMC Amsterdam blijkt dat mensen met MS na het volgen van een 12-weken durende looptraining niet alleen fysiek fitter werden, maar dat het ook een positief effect had op het lopen, de vermoeidheid, de kwaliteit van leven en het geheugen. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het blad Multiple Sclerosis Journal.

Mensen met de chronische aandoening multiple sclerose (MS) gaan in de loop van de tijd langzaam achteruit. Het lopen gaat slechter of lukt helemaal niet meer, ze zijn vaak erg vermoeid en veel mensen krijgen last van cognitieve problemen (o.a. geheugen, aandacht en concentratieproblemen). 

Onderzoekers van het Expertisecentrum Cognitie van het MS Centrum Amsterdam gebruikten de MRI-scans van de deelnemers aan het onderzoek in Hasselt om te ontdekken wat er in het hersennetwerk gebeurt na een 12-weken durende rentraining bij mensen met MS.

In deze pilotstudie hebben vijftien mensen met MS twaalf weken een looptraining gevolgd (volgens het programma ‘Rennen met Evy’). Veertien deelnemers stonden op een wachtlijst, de controlegroep. Voor en na de training kregen alle deelnemers een neuropsychologisch onderzoek om de geheugenfunctie te bepalen. De onderzoekers in Hasselt zagen dat de mensen die de looptraining gevolgd hebben beter scoorden op een test van het neuropsychologisch onderzoek die het ruimtelijk geheugen meet. Dat is het geheugen dat je bijvoorbeeld nodig hebt om de weg te vinden. 

Bij de deelnemers zijn voor en na de training functionele MRI-scans gemaakt. Daarmee meet je hoe actief hersengebieden zijn en welke hersengebieden in welke mate met elkaar communiceren. In Amsterdam zijn deze MRI-scans geanalyseerd en zij vonden dat één belangrijk hersengebied voor geheugen, de hippocampus, meer communiceerde met andere gebieden in de hersenen bij de mensen die de looptraining gevolgd hebben. Dit kan verklaren waarom bij deze deelnemers het ruimtelijke geheugen verbeterde. Lopen lijkt dus een effect te hebben op de hippocampus wat mogelijk het geheugen bij mensen met MS verbetert. 

Lees ook: Wie kan Multiple Sclerose (MS) krijgen?

Bron
journals.sagepub.com/doi/10.1177/1352458519863644
www.vumc.nl/nieuws/nieuwsdetail/rennen-verbetert-het-geheugen-bij-ms.htm
www.uhasselt.be/UH/Over-MS-Netwerk-Limburg/Over-MS-Netwerk-Limburg-Algemeen.html


Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram