Afname hersenweefsel bepaalt achteruitgang MS-patiënt

nieuws De mate waarin patiënten met de multiple sclerose (MS) hersenweefsel verliezen, is waarschijnlijk bepalend voor de ernst van de ziekte. Dat stelt Bas Jasperse van het MS Centrum Amsterdam van de Vrije Universiteit. Jasperse schrijft daarover in het februarinummer van het vooraanstaande Amerikaanse blad Archives of Neurology.

Mensen met MS hebben ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg. Die leiden tot beschadiging en verlies van zenuwen, wat bepalend is voor de ontwikkeling van invaliditeit.

Het meten van verlies van hersenweefsel geeft een beeld van de aantasting van deze zenuwen. Het verlies van hersenweefsel en de aanwezigheid van ontstekingshaarden kunnen worden aangetoond met MRI-scans.
Naast het hersenweefselverlies is de hoeveelheid ontstekingshaarden vroeg in de ziekte een factor voor de mate van invaliditeit. Daarbij stelt Jasperse dat het hersenweefselverlies belangrijker is dan de hoeveelheid vroege ontstekingshaarden.

Een verklaring voor de snelheid van het hersenweefselverlies heeft Japserse niet. MS is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, die tot verlammingen leidt. De oorzaak van de ziekte is onbekend.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Multiple Sclerose (MS)

bron: Archives of Neurology, feb 2007, Apotheekzorg

Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram