Wat zijn de (vroege) symptomen van Multiple Sclerose (MS)?

In dit artikel
Wat zijn de (vroege) symptomen van Multiple Sclerose (MS)?

dossier Multiple sclerose is een auto-immuunziekte die het centraal zenuwstelsel aantast. Hierbij ontstaan er op verschillende plaatsen (multiple) ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg en dit laat littekens (sclerose) achter.

Multiple sclerose wordt gekenmerkt door zeer verschillende symptomen of klachten omdat de ontsteking en de zenuwschade overal in het centraal zenuwstelsel kan voorkomen. Die klachten verschillen van persoon tot persoon en naargelang het type MS. Er zijn geen twee personen met MS met hetzelfde klachtenpatroon. Meestal treden de eerste klachten pas op als de ziekte al een tijdje bestaat en al zenuwschade heeft toegebracht. Het ziekteverloop is bovendien zeer wisselend. Vaak komen de symptomen, zeker in het begin, in aanvallen op en verdwijnen na een tijdje weer. Na verloop van tijd kunnen ze erger worden of langer duren en kunnen nieuwe klachten opduiken. Vaak gaat het om symptomen die ook bij tal van andere ziekten voorkomen, waardoor men zelden direct aan MS zal denken.


MS is niet te genezen, maar de evolutie van de ziekte kan meestal wel afgeremd worden en de meeste klachten kunnen in mindere of meerdere mate behandeld worden.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Multiple Sclerose (MS)

Symptomen van MS

123-rolstoel-sport-handic-beperk-01-18.jpg

© Getty Images

  • Oogklachten zoals verminderd zicht, een donkere waas voor het oog, dubbelzicht of gezichtsverlies aan één oog, onwillekeurige bewegingen van het oog: ze zijn een gevolg van een ontsteking van de oogzenuw (optische neuritis) en zijn vaak een eerste teken van MS.
  • Pijn, bijvoorbeeld aangezichtspijn of pijn aan de ogen, is een veelvoorkomende klacht bij MS die vaak in een vroeg stadium optreedt. Ook een branderig, prikkelend gevoel in de ledematen komt vaak voor. De pijn kan 's nachts of bij warmte verergeren. Ze reageert meestal niet op gewone pijnstillers.
  • Gevoelsstoornissen zoals tintelingen, voosheid, verminderde gevoeligheid of pijn. Bekend is het zogenaamde teken van Lhermitte. Bij het naar voren buigen van de nek, voelt men een elektrische schok(je) langs de rug lopen.
  • Gevoeligheid voor hoge of lage temperaturen.
  • Krachtverlies en/of stijfheid in een arm en/of been. Dat kan zich bijvoorbeeld uiten door moeite om een voet op te heffen, een slepend been...
  • Beven (tremor) wanneer je iets wil doen of iets wil vastpakken.
  • Vermoeidheid is een van de meest voorkomende verschijnselen. Het gaat om een zeer erge vermoeidheid die plots kan optreden. In het begin treedt ze meestal op in de namiddag.
  • Evenwichts- en coördinatiestoornissen (ataxie) door een ontsteking in de kleine hersenen. Hierdoor ontstaan schokkerige, slecht gestuurde bewegingen.  
  • Duizeligheid
  • Blaas- en darmproblemen, zoals onvrijwillig urineverlies, aandrang om te plassen en constipatie of verstopping.
  • Geheugen- en concentratieproblemen
  • Seksuele problemen: minder of ander gevoel, erectieproblemen, impotentie.

Lees ook: Getuigenis: Diane heeft al zeven jaar MS

Diagnose MS

Omdat de klachten die optreden bij MS voor iedere persoon anders zijn en bovendien ook bij andere ziektes (zoals alcoholisme, beroerte, depressie, ziekte van Lyme...) kunnen optreden, duurt het soms lang voordat een arts aan MS denkt. Het stellen van de diagnose kan hierdoor soms veel tijd in beslag nemen.


Kernspintomografie (MRI)


De kernspintomografie (KST) is een scanner die gebruik maakt van een sterk magneetveld en van radiogolven. Synoniemen zijn de nucleaire magnetische resonantie (NMR) of in het Engels magnetic resonance imaging (MRI). KST laat toe om een beeld te maken van levende hersenen. Zo kunnen de vorm en ligging van verscheidene letseltjes aanwijzingen geven voor de diagnose multiple sclerose. In sommige gevallen zal ook een KST van het ruggenmerg worden genomen. Ook om de evolutie van de ziekte te volgen is MRI een onmisbare techniek. Magnetische resonantie spectrocopie (MRS), een toepassing is van de MRI, laat toe om de scheikundige samenstelling van de hersenen te bestuderen. Nog andere MRI-technieken, zoals beeldvorming met magnetiseringssoverdracht (magnetisation transfer imaging - MRI), kunnen ons meer leren over aantasting van myeline en zenuwvezels.

Lumbaalpunctie

Bij een lumbaalpunctie wordt een naald ingebracht in de ruimte onder het ruggenmerg om een kleine hoeveelheid van het hersen- en ruggenmergvocht af te nemen. In dit vocht kunnen dan verschillende afwijkingen worden opgespoord en kan men aanwijzingen vinden voor een ontstekingsziekte van het centraal zenuwstelsel.

Geëvoceerde potentialen 

Bij dit onderzoek wordt de impulsgeleiding door specifieke banen in het zenuwstelsel gemeten. Er worden elektroden op de huid gekleefd en elektrische prikkels toegediend. De vorm en het tijdstip van het antwoord kunnen belangrijke informatie geven. 

Bloedonderzoek 

Er wordt meestal een uitgebreide bloedafname verricht om tekens van ontsteking op te sporen.

Lees ook: Mogelijke behandelingen bij Multiple sclerose (MS)

Bronnen:
www.ms-vlaanderen.be
www.ms-sep.be
www.uzleuven.be
www.kuleuven.be

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram