Onderzoekers vinden oorzaak MS en zijn zo een stap dichter bij behandeling

123_hersenen_scan_dokter_MS.jpg

nieuws

Multiple sclerose (MS), een progressieve auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel die wereldwijd 2,8 miljoen mensen treft en waarvoor nog geen definitieve genezing bestaat, wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een infectie met het Epstein-Barr virus (EBV). Dat blijkt uit een studie onder leiding van onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Lees ook: Wat zijn de (vroege) symptomen van Multiple Sclerose (MS)?

Verband tussen EBV en MS eindelijk aangetoond

"De hypothese dat EBV MS veroorzaakt wordt al enkele jaren door onze groep en anderen onderzocht, maar dit is de eerste studie die overtuigend bewijs levert," aldus Alberto Ascherio, hoogleraar epidemiologie en voeding aan de Harvard Chan School en hoofdauteur van de studie. 

EBV is een herpesvirus dat infectieuze mononucleose kan veroorzaken en een latente, levenslange infectie van de gastheer tot stand brengt. Het vaststellen van een oorzakelijk verband tussen het virus en de ziekte was niet evident, omdat EBV zo goed als alle volwassenen infecteert (95%). EBV veroorzaakt namelijk ook andere, vaak voorkomende ziektes, denk maar aan klierkoorts. Bovendien is MS een relatief zeldzame ziekte, en duiken de eerste symptomen pas zo’n 10 jaar na de EBV-infectie op. Om het verband tussen EBV en MS te bewijzen, voerden de onderzoekers een studie uit onder meer dan 10 miljoen jonge volwassenen die actief zijn in het Amerikaanse leger. Bij 955 van hen werd tijden hun diensttijd MS vastgesteld.

Het team analyseerde stalen die om de twee jaar door het leger werden genomen, en kon zo de EBV-status van de soldaten opvolgen. Zo bleek dat het risico op MS maar liefst 32 keer groter was na infectie met EBV, maar onveranderd bleef na infectie met andere virussen. 

Lees ook: Alles wat je moet weten over Multiple Sclerose (MS)

MS voorkomen of behandelen

"Op dit moment is er geen effectieve manier om EBV-infectie te voorkomen of te behandelen, maar een EBV-vaccin of het virus doelgericht aanpakken met EBV-specifieke antivirale geneesmiddelen zou MS in de toekomst kunnen voorkomen of genezen," aldus Ascherio.

Bronnen:
https://www.hsph.harvard.edu
https://www.technologynetworks.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram