Geen verband tussen hepatitis B vaccinatie en Multiple Sclerose

nieuws In de pers zijn recent opnieuw berichten verschenen over een mogelijk verband tussen de vaccinatie tegen hepatitis B en multiple sclerose (MS). Aanleiding is een Franse studie gepubliceerd in het vakblad The Lancet Neurology.
De studie vergeleek 349 kinderen jonger dan 16 jaar die een eerste episode van MS hebben vertoond tussen 1994 en 2003. Deze groep werd vergeleken met 2941 gezonde kinderen. Twee eerdere studies van dezelfde kinderen toonden geen verhoging van het risico op MS noch op MS recidieven bij kinderen die tegen hepatitis B waren gevaccineerd. Ook in deze studie kon geen verhoging van het risico op MS na hepatitis B vaccinatie worden vastgesteld, ongeacht het soort vaccin, het aantal injecties, of de tijd tussen optreden van symptomen en laatste vaccinatie. Toch menen de onderzoekers dat kinderen die hun hepatitis B vaccins volgens het aanbevolen schema hebben gekregen een verhoogd risico vertonen voor MS, indien de vaccinatie met het Engerix-B vaccin werd uitgevoerd, meer dan 3 jaar voordien. Die conclusie wordt evenwel tegengesproken door de Wereldgezondheidsorganisatie, de Europese regelgevende autoriteiten en de Franse overheidsdienst voor geneesmiddelen na analyse van dezelfde gegevens.
Tot op heden heeft geen enkele epidemiologische studie een verband getoond tussen een hepatitis B vaccinatie en het optreden van MS bij kinderen. De gevallen van MS die optreden na toediening van hepatitis B vaccins blijven binnen de te verwachte frequenties van spontane gevallen van MS.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Multiple Sclerose (MS)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram