Vermoeidheid treft ruim 1 op 2 personen met Multiple Sclerose (MS)

nieuws MS is vandaag voor het merendeel van de personen met MS een chronische aandoening die steeds beter beheersbaar wordt. Een zeer hinderlijke gevolg van MS is volgens ruim 60% van de MS-patiënten de vermoeidheid. De vermoeidheidssymptomen die in meer of mindere mate voorkomen bij minstens 2/3de van de MS-patiënten heeft tot gevolg dat veel van hen onder hun potentiële kunnen leven. Hierdoor zijn zij meer afwezig op de werkvloer, minder actief en moeten ze veelal vervroegd stoppen met hun actieve loopbaan. Om hier aan te verhelpen is een goed afgewogen mix van medicatie, beweging, rust en ontspanning noodzakelijk.

De MS TeleCoach is een nieuwe aanpak uitgewerkt door Teva Pharma, in nauwe samenwerking met het Nationaal MS Centrum, de MS-Liga en het Mindfulness training instituut ITAM. Via een mobiel toestel meet de MS TeleCoach de dagelijkse fysieke activiteit van de patiënt, het vermoeidheidsniveau en geeft het advies op het vlak van fysieke activiteit en energie-management om het juiste evenwicht te vinden.

Het aanleren van coping strategieën via een mentale training kunnen hulp bieden bij het aanvaardingsproces. De MS Liga organiseert daarom in nauwe samenwerking met ITAM, Mindfullness trainingen. Het programma is een evenwichtig samengesteld trainingspakket dat specifiek werd aangepast aan de noden voor personen met multiple sclerose. De klemtoon ligt hierbij op het oefenen en ervaren wat de mogelijkheden van een mentale training zijn.

Naast een betere begeleiding en omkadering van MS-patiënten blijkt ook het tekort aan informatie over het leven met de ziekte een belangrijk pijnpunt. Daarom lanceert Teva Pharma naast en ter ondersteuning van MS TeleCoach de laagdrempelige informatiewebsite www.mijnsteunbijms.be. Hier vinden MS-patiënten en hun omgeving alle informatie over de ziekte en de behandeling ervan. Via de website kunnen ze zich aanbieden indien zij wensen beroep te doen op thuisverpleegkundigen die de patiënt aan huis te begeleiden.

In België is MS de meest voorkomende neurologische auto-immuun aandoening die bij jonge mensen het immuunsysteem aantast. 1 op 1000 Belgen, waarvan 2/3de vrouwen, heeft MS.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram