Voor jou gelezen op De Standaard

Vanaf maart eerste medicijn op basis van cannabis verkrijgbaar in ons land

Laatst bijgewerkt: augustus 2020

nieuws Vanaf volgende maand wordt het geneesmiddel Sativex, dat geproduceerd wordt op basis van twee cannabisextracten, in ons land verkrijgbaar. Het geneesmiddel dat via een spray in de mond wordt toegediend is goed nieuws voor patiënten die aan de ziekte multiple sclerose (MS) lijden. MS is een aandoening van het centrale zenuwstelsel: de hersenen en het ruggenmerg.

Dat heeft VTM Nieuws donderdagmiddag gemeld, en het bericht wordt bevestigd door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). De vergunning voor het medicijn was al in augustus 2012 uitgereikt, maar het duurde tot 25 juni 2015 tot het KB werd gepubliceerd dat een product op basis van het verboden middel cannabis op de markt mag komen. Vanaf volgende maand is het in Belgische apotheken verkrijgbaar.

Uiteindelijk is het de commerciële strategie van de producent, de firma Almirall, die ertoe heeft geleid dat het tot maart 2016 duurt eer het product in Belgische apotheken verkrijgbaar wordt. Dat heeft dan weer te maken met de toekenning van terugbetalingsmodaliteiten door het Riziv.

“Intussen hebben we het middel wel via speciale vergunningen ter beschikking gesteld aan patiënten die het nodig hadden en die dat konden bewijzen met een medisch voorschrift. Er was in dat geval wel geen terugbetaling mogelijk”, licht Ann Eeckhout van het FAGG toe.

Spray

Sativex, een spray die oromucosaal (via het mondslijmvlies, nvdr.) wordt opgenomen, kreeg in ons land een beperkte therapeutische indicatie, en is bestemd voor patiënten die niet adequaat gereageerd hebben op andere medicatie. Of het middel ook kan worden gebruikt bij pijnbestrijding, moeten studies uitwijzen en dan zal een nieuw dossier moeten ingediend worden om een vergunning voor die therapeutische behandeling krijgen, luidt het bij FAGG.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160211_02122307


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram