Voor jou gelezen op De Standaard

‘Ook moeders hebben baat bij borstvoeding’

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Vrouwen die hun pasgeboren kind borstvoeding geven, halen daar zelf ook verschillende voordelen uit.

In heel wat debatten over wat nu precies de beste voeding is voor je kind - de borst of de fles - wordt het belang van borstvoeding voor de vrouw vaak links gelaten. Niet zo in twee recente studies, die beiden aantonen dat het ook voor de voedselverstrekster positieve gevolgen heeft.

Uit de studie van dr. Eleanor Bilma Schwarz van de universiteit van California is gebleken dat vrouwen die borstvoeding geven, beter beschermd zijn tegen bepaalde types borstkanker. ‘Een win-winsituatie, want het is nog eens goed voor de baby ook’, zegt de onderzoeker.

Voor haar studie dook de oncologe in de gegevens van tientallen studies, goed voor gegevens over in totaal bijna 40.000 vrouwen. Daarin stelde ze vast dat borstvoeding ervoor zorgde dat een bepaald type borstkanker tot 20 procent minder voorkwam.

In een andere studie, waarin de gegevens van bijna 1.000 vrouwen onderzocht werden, bleek borstvoeding daarnaast ook nog eens andere positieve gezondheidseffecten te hebben: het bleek de ontwikkeling van diabetes type 2 flink af te blokken.

Wie 10 maand lang borstvoeding had gegeven, bleek tot 60 procent minder kans te hebben op de ontwikkeling van diabetes. Volgens onderzoekster Erica P. Gunderson is het zo dat het lichaam van de vrouw door de postnatale borstvoeding een soort ‘reset’ ervaart.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20151124_01986752


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram