Doek op je buggy of wandelwagen? Let op voor het oveneffect!

minimi_koets_wandelwagen_2023.jpg

dossier Wil je op een zonnige dag op stap met je baby? Hang dan geen doek over je buggy of maxicosi. Je denkt zo schaduw te creëren, maar eigenlijk krijg je net een oveneffect.

Lees ook: Zo draag je best een Maxi-Cosi

Als je ooit in een tent hebt geslapen, heb je het waarschijnlijk wel eens meegemaakt: je wordt wakker zodra de zon opkomt. Ook al is de hitte buiten verre van verstikkend, in de tent wordt het al snel snikheet. Hetzelfde gebeurt als je de kinderwagen of maxicosi bedekt met een doek: de temperatuur stijgt zeer snel op een korte tijd, en dat kan gevaarlijk zijn voor je kindje.


Lees ook: Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten?

Hoe bescherm ik mijn baby in de kinderwagen?

Als je je kleintje wil beschermen tegen mogelijke insecten (muggen, wespen...), kan je gebruik maken van een muggennet. Voor de rest moet je ervoor zorgen dat je je baby niet te veel bedekt, ook al is hij maar een paar dagen oud. Een eenvoudige parasol is ideaal. Een UV-kap kan ook nuttig zijn, net als zonneschermen en gordijnen voor kinderwagens, zolang ze maar weinig bedekken en de lucht dus voldoende kan circuleren.

Je moet eigenlijk altijd het hoofdje van je baby kunnen zien als je met de kinderwagen op stap bent. Ook als je een baby draagt, moet je opletten dat je hem niet te veel bedekt.

Lees ook: Wanneer slaapt een baby door?

Hoe weet ik of mijn baby het niet te warm heeft?

De eerste levensweken zweet een baby niet zoals volwassenen. Het transpiratiemechanisme heeft even tijd nodig om in werking te treden. Het is dus niet omdat een baby’tje niet zweet, dat hij niet te warm heeft.

Hoe kan je dan wel checken of hij het goed heeft? Als de huid in het nekje zweterig aanvoelt, heeft je baby het te warm. Er zijn ook andere signalen waarop je kan letten: het huidje is rood, een snelle ademhaling, rusteloosheid, of misschien beweegt hij zijn armpjes en beentjes net minder.


Lees ook: Waarom en hoelang moet een baby een mutsje aan?

Bron: 
www.huffingtonpost.ca

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram