Waarom en hoelang moet een baby een mutsje aan? | gezondheid.be

Waarom en hoelang moet een baby een mutsje aan?

123_m_baby_muts_pasgeboren_2022.jpg

dossier

Baby’s leren geleidelijk aan om warmte vast te houden tijdens de eerste drie levensjaren. Tot die tijd moet je er als ouder dus voor zorgen dat de temperatuur van je baby constant blijft. Een mutsje kan daarbij helpen.  

Waarom moet een pasgeboren baby een mutsje dragen?

Baby’s hebben in verhouding tot hun lichaam een vrij groot hoofd, waardoor ze de meeste warmte via hun hoofdje verliezen. Een mutsje zorgt ervoor dat je kindje zijn energie kan gebruiken om zich te ontwikkelen en te groeien in plaats van om zich warm te houden. Daarnaast beschermt het mutsje tegen een overmaat aan prikkels van buitenaf.

Wanneer moet een baby een muts dragen?

In principe moeten baby’tjes enkel een mutsje dragen als ze het koud hebben. Om dat te bepalen, houd je best rekening met de leeftijd van je baby en met de binnen- en buitentemperatuur. Is je baby jonger dan zes maanden en is het buiten kouder dan binnen, dan is het een goed idee je baby buiten een mutsje op te zetten. Handjes, voetjes en/of de romp van je baby zijn een goede indicator voor het koudegevoel. Baby’s zullen namelijk niet rillen bij kou zoals volwassenen, maar worden net stil.

Moet een pasgeboren baby in de zomer ook een muts aandoen?

Bij warmere temperaturen is een mutsje minder hard nodig dan in de winter. Een goede vuistregel in de zomer is dat baby's een muts moeten dragen zolang volwassenen lange mouwen aanhebben. Anderzijds beschermt een mutjes je baby ook tegen de UV-straling. Als een muts niet nodig is, omdat de zon fel schijnt, kan je beter kiezen voor een licht zomerhoedje.

Moet het mutsje ook ’s nachts aanblijven?

Als je samen slaapt met je baby, is er al voldoende warmte dankzij jouw lichaamstemperatuur. Om warmtestuwing (een soort oververhitting) te voorkomen, is het dan juist goed om het hoofdje niet te bedekken. Experten raden het zelfs af om je baby ’s nachts een mutsje op te zetten, omdat dat het risico op SIDS (sudden infant death syndrome of wiegendood) aanzienlijk zou verhogen bij baby's tot een jaar oud. Dat komt omdat een mutsje gemakkelijk van het hoofdje van je baby kan vallen als hij slaapt, waardoor er kans is op verstikking. In plaats van een mutsje adviseren zij een slaapzakje, zodat je kindje het toch lekker warm heeft.

Bronnen:
https://www.baby.be
https://www.kindengezin.be
https://www.romper.com

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.