Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten?

123-baby-autostoel-04-16.jpg

nieuws Veel ouders gebruiken het autostoeltje genre maxi-cosi niet alleen om hun baby te vervoeren in de auto, maar ook als onderdeel van een wandelwagen, als zitje overdag of als wiegje als ze ergens op bezoek gaan.

Zo'n babyautostoeltje is handig en het is ook de meest veilige manier om uw baby in de auto te vervoeren. Maar het is ongeschikt voor langdurig gebruik.
• De baby zit in een gewrongen houding en te lang hierin zitten, belemmert zijn beweging. Om zijn motorische ontwikkeling te stimuleren en geen voorkeurshouding te creëren (met risico op afplatting van het hoofdje) moet een baby zo veel mogelijk ruimte en bewegingsvrijheid hebben om te rollen, rond te kruipen... Dat geldt overigens ook voor buikdragers en alle andere producten waarin een baby in een zelfde houding zit, hangt of ligt.
• Volgens enkele studies bestaat er een (weliswaar gering) risico op ademhalingsproblemen en zelfs verstikking of wiegendood als jonge baby's in zo'n autostoeltje slapen. Het hoofd van jonge baby's zou namelijk gemakkelijk naar voren rollen, waardoor de kaak in de borst zakt en het ademen wordt bemoeilijkt.

Gebruikstips
• Gebruik het autostoeltje bij voorkeur alleen voor vervoer in de auto. Laat het kind niet langer in het draagbare autozitje dan de tijd die nodig is voor de verplaatsing.
• Zet de baby maximaal 2 uur per dag in zo'n stoeltje. Het is niet bedoeld als relax of als slaapplaats. Neem bijvoorbeeld een reisbedje mee als u ergens op bezoek gaat. Dat is veiliger én comfortabeler voor uw baby.
• Laat de baby bij lange autoritten maximaal 2 uur achter elkaar in zo'n stoeltje. Daarna moet het kind er minstens een kwartier uit gehaald worden zodat hij kan bewegen en de armpjes en beentjes strekken en de rugspieren gebruiken. Leg de baby bijvoorbeeld op een speelmat of in een reiswieg/campinggebedje.
• Zorg ervoor dat de baby niet dagelijks zulke lange ritten moet maken in het stoeltje.
• Reiswiegen bieden baby’s minder bescherming dan zitjes tegen de rijrichting in. Maar de reiswieg kan handig zijn voor zeer lange ritten met jonge baby’s. De reiswieg is ook aanbevolen voor vroeggeborenen. De reiswieg moet steeds op de achterbank geplaatst worden, met het hoofd van de baby naar de binnenkant van de wagen.

Gebruik alleen reiswiegen met een homologatielabel. Deze hebben een speciaal systeem om baby’s in de wieg vast te maken en om de wieg te bevestigen op de achterbank van de wagen.
Als de baby de leeftijd bereikt heeft van 5 of 6 maand, zal hij te groot zijn voor de reiswieg. Aangezien hij dan nog te klein is om in de rijrichting te reizen, moet men nog enkele maanden gebruik maken van een zitje tegen de rijrichting in.

Bronnen:
http://www.kindengezin.be/veiligheid/vervoer/in-de-wagen/autostoeltjes/ 
www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/car-seat-safety/art-20043939


Laatst bijgewerkt: augustus 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram