Een autostoel kopen: verschillende groepen en hoe veilig vastmaken?

dossier

Als je met je kleintje in de auto stapt, zou je hem of haar liefst 25 gordels aan doen zodat er zeker niets kan gebeuren. Gelukkig zijn kinderautostoelen zodanig ontwikkeld dat je geen 25 gordels nodig hebt om je kindje te beschermen. Áls je de juiste stoel kiest, en hem juist gebruikt natuurlijk. 

Autostoeltjes worden opgedeeld in verschillende groepen. Welke groep autostoeltje je moet kopen hangt af van de leeftijd en het gewicht van jou kind.

Verschillende soorten autostoelen

De reiswieg (geboorte tot ongeveer 10 kilogram)

 • De reiswieg kan gebruikt worden van de geboorte tot je baby tien kilo weegt.
 • Je baby kan volledig plat liggen in een reiswieg.
 • Volg de gebruiksaanwijzing om de reiswieg veilig vast te klikken op de achterbank. Vergeet ook niet je baby vast te klikken in de wieg zelf.
 • Een reiswieg biedt bij een frontale botsing minder bescherming dan een autostoeltje dat je tegen de rijrichting in kan plaatsen, van groep 0 en 0+.

Groep 0 en 0+ (geboorte tot ongeveer 13 kilogram of 1 jaar)

 • Dit autostoeltje, in de volksmond een maxicosi, kan je tegen de rijrichting installeren. Dat zorgt ervoor dat je baby een eventuele schok kan opvangen met heel het lichaam in plaats van enkel met het hoofdje en de nek.
 • Je kan dit zitje zowel op de voor- als de achterbank plaatsen. Onthoud wel dat het zitje enkel voorin geplaatst mag worden als er op die plaats geen actieve airbag is. Sommige airbags kunnen gedeactiveerd worden. Lukt dit niet? Plaats dan het zitje op de achterbank.
 • Als je baby meer dan 13 kilogram weegt of zijn of haar hoofdje steekt boven de leuning uit, dan is het tijd om een nieuw autostoeltje te kopen uit de volgende groep.

Groep 1 (van ongeveer 9 tot ongeveer 18 kilogram)

 • Dit is een autostoeltje met rugleuning waarbij het kind nog vastgemaakt is met eigen riempjes (dus niet de gordels van de auto).
 • Schakel over naar de volgende groep als je kleintje meer weegt dan 18 kilo of als zijn of haar hoofdje boven de rugleuning uitsteekt.
 • Dit stoeltje kan je normaal zowel in als tegen de rijrichting installeren.

Groep 2 en 3 (van ongeveer 15 tot ongeveer 36 kilogram)

 • Groep 2 zijn autostoeltjes met een rugleuning waarbij het kind wordt vastgegespt met de autogordel. Groep 3 is een autostoel zonder rugleuning. Een zitkussen dus eigenlijk. Autostoeltjes groep 2 en 3 worden meestal gecombineerd in 1 autostoel, waarbij je de rugleuning kan verwijderen.
 • In groep 2 kunnen kinderen van 15 tot 25 kilogram vervoerd worden.
 • Groep 3 is voor kinderen van 22 tot 36 kilogram.
 • De autostoel met rugleuning (groep 2) blijft de veiligste keuze, en die met hoofdsteun en zijsteunen (sidewings) biedt betere bescherming bij aanrijding van opzij.
 • Kinderen kunnen op een verhoogkussen tot ze ongeveer 150 centimeter groot zijn.

Veilig vastmaken in de auto

Met Isofix is het iets makkelijker.

https://youtu.be/ZvhyhS9SID4

Zonder Isofix-systeem kan het ook, maar dan moet je zorgen dat de gordels zeker juist zijn vastgeklikt.

https://youtu.be/Izp2grEcRaM
https://youtu.be/WGgZAl44IJc

Lees ook:
Tips voor een autoreis met kinderen
EHBO: hoe moet je een baby of een peuter reanimeren?

Bronnen:
https://www.gezondheid.be
https://www.veiligheid.nl


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram