ad

Het bronchiolitis-seizoen gaat terug van start

Laatst bijgewerkt: oktober 2020
dr-oz-ausc-pasgeb-baby-170_400_10.jpg

nieuws Bronchiolitis is de meest voorkomende ontsteking van de onderste luchtwegen bij kinderen. Elk jaar van oktober tot maart treft bronchiolitis in België tot 6.000 baby’s. Voor de meeste baby’s kan deze aandoening weinig kwaad, maar voor prematuren ze kan gevaarlijk zijn. De belangrijkste oorzaak van bronchiolitis bij kinderen is het uiterst besmettelijke Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV).

De ziekte begint meestal met een lopende neus, droge hoest en een beetje koorts. De volgende dagen neemt de hoest toe en komen er slijmen. Door de opstapeling van slijmen in de kleine luchtwegen (de bronchi) kunnen ook ademhalingsmoeilijkheden optreden. Een piepende ademhaling is kenmerkend voor bronchiolitis bij zuigelingen.

Elk kind jonger dan 2 jaar kan bronchiolitis oplopen. Op tweejarige leeftijd zijn bijna alle kinderen met dit virus besmet geweest.
Het kind geneest meestal binnen de 5 à 10 dagen na het begin van de infectie, ook al blijft het soms nog 2 à 3 weken hoesten. Voor de allerkleinsten en voor kwetsbare kinderen (zoals prematuurtjes, kinderen met een long- of hartaandoening...) kan bronchiolitis gevaarlijk zijn. Het is de belangrijkste oorzaak van hospitalisatie van baby’s. Elk jaar zijn er in ons land ongeveer 15.000 baby’s die in de wintermaanden het bronchiolitis virus krijgen.

Het RSV-virus wordt overdragen via speekseldruppeltjes die vrijkomen bij het niezen of hoesten of via zwevende stofdeeltjes in de lucht. Het virus wordt overgedragen via de luchtwegen, bij rechtstreeks contact met een besmette persoon of bij onrechtstreeks contact met een besmet oppervlak of voorwerp.
Het dringt in het lichaam binnen via de slijmvliezen van de neus of de mond.
De overdracht gebeurt voornamelijk in het prille begin van de infectie. Het virus weerstaat enkele uren aan de omgevingstemperatuur.

Klachten

De ziekte begint meestal met een lopende neus, droge hoest, een piepende en/of snelle ademhaling, en een beetje koorts. Er kunnen ook andere symptomen optreden, zoals een verminderde eetlust, bleekheid, rusteloosheid en zelfs cyanose (blauwe verkleuring) van handen en voeten.
De volgende dagen neemt de hoest toe en komen er slijmen. Door de opstapeling van slijmen in de kleine luchtwegen (de bronchi) kunnen ook ademhalingsmoeilijkheden optreden. Een piepende ademhaling is kenmerkend voor bronchiolitis bij zuigelingen.
In de week volgend op de infectie zullen de symptomen beetje bij beetje verdwijnen maar het kind kan nog enkele weken blijven hoesten.

Bij de eerste RSV-infectie vertoont 25 tot 40% van de kinderen symptomen van bronchiolitis. In geval van herinfectie zijn de symptomen meestal minder ernstig.
Net zoals alle andere virale infecties, kan het RSV het immuunsysteem verzwakken en de ontwikkeling bevorderen van een virale of bacteriële surinfectie die gepaard gaat met hoge koorts.

Ga naar de arts als uw kind jonger is dan een jaar en deze symptomen heeft. Neem dringend contact op met uw huisarts als uw baby ademhalingsmoeilijkheden heeft of als tong en lippen of huid blauw worden.

Lopen een groot risico om een ernstige vorm van bronchiolitis op te lopen :
• prematuurtjes,
• baby's jonger dan 1 maand,
• kinderen met een aangeboren hart- of longafwijking, mucoviscidose of immuniteitsstoornis,
• kinderen die vaak aan tabaksrook worden blootgesteld,
• kinderen van wie de moeder astmapatiënte is, vaak bronchitis heeft of die tijdens de zwangerschap heeft gerookt.


Meer info
www.bronchio.be
www.zegneetegenrsv.be
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub