Steeds meer mensen merken dat hun allergiemedicatie niet (meer) goed werkt. Wat is er aan de hand, en wat kun je doen als je hooikoortsklachten aanhouden ondanks medicatie?
Wanneer behandelingen tegen hooikoorts niet doeltreffend genoeg zijn of slecht verdragen worden, kan desensibilisatie (specifieke allergie-immunotherapie) een langdurige oplossing bieden voor patiënten die allergisch zijn voor pollen. Maar wie komt in aanmerking en wie niet?
Siergrassen zijn populair in de tuin. Maar is het wel een goed idee om ze te planten als je allergisch bent voor graspollen? En welke soorten kun je beter kiezen bij hooikoorts? Hier is een lijst met niet-allergene siergrassen.
Longschade is een serieus gezondheidsprobleem dat door verschillende factoren kan worden veroorzaakt. Naast de bekende oorzaken zoals roken en luchtvervuiling, zijn er ook minder voor de hand liggende bronnen van longschade. We geven enkele voorbeelden.
Heb je last van een loopneus, een jeukende keel en voortdurend niezen? Deze symptomen kunnen zowel worden veroorzaakt door een allergie als door een verkoudheid. De behandeling is echter niet hetzelfde. Dus hoe kun je het verschil zien? Hoe weet je of je verkouden bent of hooikoorts hebt?
Er zijn verschillende vaccinaties beschikbaar die bescherming bieden tegen ziekteverwekkers die longontsteking kunnen veroorzaken, zoals pneumokokken, seizoensgebonden griep en Haemophilus influenzae type b (Hib). Wie laat zich best vaccineren?
Hooikoortsmedicatie is beschikbaar in tabletten, neussprays en/of oogdruppels. Welke geneesmiddelen je precies nodig hebt, hangt af van je klachten. Christine Baelus, coördinator van Astma en Allergiekoepel vzw, zet ze voor ons op een rij.
Bij aandoeningen van de luchtwegen, zoals astma en COPD, krijgt men soms een therapie voorgeschreven waarbij men geneesmiddelen moet inademen (inhaleren). Onderzoek toont echter aan dat de helft van de astmapatiënten hun inhalator niet correct gebruikt.
Adenovirussen zijn een groep DNA-virussen die het weefsel van de ogen, luchtwegen, longen, darmen, urinewegen en zenuwstelsel infecteren. Infecties komen vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, maar iedereen kan ze krijgen.
Bij kinderen en volwassenen zijn de symptomen van RSV die van een verkoudheid. Bij baby's is er een risico op progressie naar bronchiolitis, met ziekenhuisopname in 2% van de gevallen. Tegenwoordig zijn er zeer effectieve preventieve behandelingen om baby's te beschermen tijdens de risicoperiode.
Paradoxaal genoeg kun je het koud hebben, rillen, beven of klappertanden als je lichaamstemperatuur stijgt. Moet je je bedekken als je koorts hebt? Of net niet, om de temperatuur zo te laten zakken?
Acute bronchitis is een infectie die veroorzaakt wordt door een virus of een bacterie. Acute bronchitis is gewoonlijk een kortdurende ziekte die wordt gekarakteriseerd door hoesten met slijm, pijn midden op de borst, soms koorts en een lichte vorm van kortademigheid.
Sciensano kondigt de start van het stuifmeelseizoen van de els en de hazelaar aan. De met pollen beladen 'gele katjes' beginnen zich langzaam te verspreiden. De wintertemperaturen houden de ontwikkeling nog wat tegen, maar de droge lucht van de komende dagen kan de verspreiding wel bevorderen (vooral als de wind aantrekt).
Als je griep hebt, heeft je lichaam gezonde voeding nodig als brandstof, zodat je sterk genoeg staat om het virus te bestrijden. De juiste voeding kan je namelijk sneller laten herstellen en eventuele klachten die gepaard gaan met griep, verlichten.
Als we ziek worden, komt dat door een infectie met een virus of bacterie. We worden dus niet rechtstreeks verkouden door kou. Feit is wel dat er meer verkoudheden, griep en keelpijn zijn als het koud is. Maar waarom is dat zo? Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van factoren.
Als de temperatuur onder het vriespunt daalt, zakt ook onze motivatie om te gaan hardlopen of joggen. Jammer, want ook bij koud weer heeft lopen veel voordelen voor de gezondheid. Al zijn er wel enkele zaken waarmee je best rekening houdt.
In België is momenteel code oranje van kracht voor luchtweginfecties, wat aangeeft dat er een verhoogd risico is op respiratoire aandoeningen zoals griep en verkoudheid. Hoe kan je zelf besmetting voorkomen en de verspreiding van virussen beperken?
China kampt met een uitbraak van het humaan metapneumovirus (HMPV), dat ernstige luchtweginfecties kan veroorzaken, vooral bij jonge kinderen en bij mensen met een verminderde weerstand. In België kennen we dat virus ook. Wat zijn de symptomen en hoe kan je besmetting vermijden?
Door te hoesten probeert ons lichaam slijmen, virussen en bacteriën uit onze luchtwegen te krijgen. Het is dus een nuttige reflex die we beter niet onderdrukken. Al kan een hoest natuurlijk wel vervelend zijn. Zeker 's nachts. Wat kan je op zo’n moment doen om het hoesten te stoppen?
Hoesten is een natuurlijke reflex die de luchtwegen vrijmaakt. Het is bijna altijd aanwezig bij een verkoudheid of luchtweginfectie. Meestal verdwijnt het na een paar dagen. Het kan echter wijzen op een ernstigere pathologie. Wanneer moet je een arts raadplegen?
Je kunt een nies niet tegenhouden, maar je kunt natuurlijk wel je neus dichtknijpen en je mond krampachtig toehouden om hem te onderdrukken. Kan dat kwaad?
Inspanningsastma is een specifieke vorm van astma. De symptomen ontstaan tijdens of kort na een fysieke activiteit. De ernst van de symptomen varieert naargelang de omgeving en het soort oefening. Wat kan je doen om inspanningsastma te voorkomen?
Hartcoherentie betekent dat het versnellen en vertragen van onze hartslag op elkaar zijn afgestemd. Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Als we de twee op een regelmatig tempo afwisselen, spreken we van hartcoherentie.
Bij een verkoudheid of allergie krijgen veel mensen last van een verstopte neus. Hoewel de neus snuiten een natuurlijke en gemakkelijke manier lijkt om verlichting te krijgen, is het belangrijk om het op de juiste manier te doen.
De griep rukt weer op. Naast vaccinatie zijn er diverse maatregelen die je zelf kan nemen om het risico op verspreiding van het griepvirus te verminderen. We zetten de negen voornaamste tips op een rij.
COPD of chronisch obstructief longlijden is een ongeneeslijke longziekte. Bij deze ziekte zijn de luchtwegen vernauwd en de longblaasjes kapot. Personen die lijden aan COPD hebben last van kortademigheid en hoesten, dikwijls met fluimen. Hoe langer de ziekte onbehandeld blijft, hoe groter de schade en hoe groter de impact op de levenskwaliteit.
Mycoplasma pneumonia is een bacterie die vooral kinderen en jongvolwassenen treft. De infectie begint vaak als een banale verkoudheid maar kan zich soms uitbreiden tot een longontsteking met een langdurige hoest.