Ik was rustig aan het werk toen mijn hart plots vreemd deed. Overspoeld door paniek begon ik te rillen over mijn ganse lijf en voelde ik het draaien in mijn hoofd. Die avond bij de dokter viel het woord ‘hyperventilatie’ voor het eerst...
Bijna 1 op 3 Vlamingen zit niet goed in zijn vel en net geen kwart krijgt te maken met psychische problemen. Tijdens de coronacrisis nemen angst- en depressieve stoornissen nog toe, maar velen voelen zich maar beperkt gesteund door hun omgeving. De Houvast-app moet daar verandering in brengen.
2020. Het jaar dat we allemaal voor een virus in lockdown gingen, mondmaskers begonnen te dragen en onze vrienden minder zagen. Was dit allemaal echt nodig? Waarom doen we dit wel bij covid en niet jaarlijks bij de griep?
Even niezen of iemand de hand schudden is al genoeg om een verkoudheidsvirus door te geven. Een goede lichamelijke weerstand en conditie kunnen de klachten wel verminderen en de ziekteduur inkorten.
Stichting Kankerregister meldde enkele maanden geleden al dat het aantal kankerdiagnoses sterk daalde, omdat mensen doktersbezoeken uitstellen door de coronapandemie. Bij huidkanker en melanomen was de daling van het aantal diagnoses het scherpst, tot meer dan 60%.
Dit jaar is de griepprik voor risicogroepen nog belangrijker dan anders, want als mensen door griep in het ziekenhuis belanden, zet dat onze gezondheidssector nog meer onder druk. Het griepvaccin maakt je trouwens op geen enkele manier kwetsbaarder voor het covid-19-virus.
In het Werkboek hyperventilatie, angst en paniek leggen twee ervaren coaches én ervaringsdeskundigen haarfijn uit wat hyperventilatie is, hoe angst en paniek ontstaan, wat de symptomen zijn en wie er extra vatbaar voor is.
Sinds de pandemie ons in een wurggreep houdt, hebben we onze vertrouwde routine abrupt moeten inruilen voor een nieuwe leefwijze. Dat stelt onze mentale weerbaarheid serieus op de proef. Een aantal tips om zorg te dragen voor elkaar en voor onszelf op psychisch vlak.
Wanneer moet je je laten testen? Wat moet je doen in afwachting van het resultaat, en wat als jij óf iemand uit je nauwe omgeving besmet blijkt? Een overzicht van de meest voorkomende vragen.
Sinds de pandemie mogen we maar heel weinig mensen thuis ontvangen. Wat kan je doen om een etentje of een gezellig samenzijn in je woning zo 'coronavirus proof' mogelijk te laten verlopen? En hoe werk je daaraan mee als invité?
Het rhinovirus, dat verantwoordelijk is voor de meeste verkoudheden, veroorzaakt wel een snotneus, maar geeft tegelijkertijd een boost aan ons immuunsysteem waardoor we gewapend zijn tegen het griepvirus. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan 13.000 patiënten met een luchtweginfectie.
Het is een simpele tip bij een hoest of verkoudheid: drink een kop warme melk met honing of eet gewoon een lepel honing. Maar volgens wetenschappers van de University of Oxford zou dat wel eens beter kunnen werken dan klassieke medicijnen tegen milde luchtweginfecties.
De contact tracing app, die de verspreiding van corona moet tegengaan, wordt momenteel getest door 10.000 gebruikers. Als alles goed gaat wordt de app definitief gelanceerd in de week van 28 september. Maar wat met onze privacy?
Oververmoeidheid is onvermijdelijk als je je overdoet, bijvoorbeeld door uren aan een stuk te werken, te weinig te slapen of in een stresserende situatie te vertoeven.
Unicef waarschuwt dat de Covid-19-pandemie decennia van vooruitgang in de strijd tegen kindersterfte ongedaan kan maken. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties vraagt daarom dringende investeringen om de verstoorde gezondheidssystemen en -diensten weer op gang te brengen.
Over de hele wereld zijn onderzoekers hard aan het werken aan vaccins tegen het covid-19-virus, cruciale middelen om de pandemie tegen te gaan. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zal er tegen het midden van 2021 een wijdverspreid vaccin beschikbaar zijn.
Sinds de introductie van het mondmasker in het dagelijks leven klagen meer en meer patiënten over geïrriteerde en branderige ogen. Hoe komt dat nu juist, en wat kan je eraan doen?
De coronapandemie heeft de situatie verergerd van vele mensen met eetstoornissen, zo tonen twee recente buitenlandse studies. Dat komt onder meer omdat hun dagelijkse routines werden verstoord en ze moeilijker toegang hadden tot professionele hulp.
Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) van het Universitair Ziekenhuis Brussel zoekt mannen die hun sperma willen laten testen op SARS-CoV-2, het virus dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van covid-19.
Meer dan drie op vijf Belgen wast zijn of haar mondmasker te weinig volgens de aanbevolen standaard. Dat blijkt uit de resultaten van de nieuwste coronastudie die de Universiteit Antwerpen publiceerde.
In april schreven we dat wetenschappers van Amsterdam Universitair Medische Centra wouden nagaan of moedermelk van vrouwen die covid-19 doorgemaakt hadden antistoffen tegen de ziekte bevat. Nu de studie is afgerond, hebben de resultaten de onderzoekers aangenaam verrast.
In de luchthaven van Dubai worden speciaal opgeleide viervoeters al ingezet om besmette mensen te detecteren. Ook in België zijn er verschillende onderzoeken in deze richting aan de gang.
De overheid haalt dezer dagen alles uit de kast om verspreiding van covid-19 tegen te gaan. Met de campagne #voorelkaar wil ze iedereen oproepen om mee te werken aan contactopvolging.
Sinds corona lijken wetenschappers elkaar (en hun onderzoek) zowat dagelijks tegen te spreken. Wil dat zeggen dat ze zo gehaast zijn om een remedie tegen corona te vinden dat ze hun onderzoek niet meer degelijk doen?
Het coronavirus hoeft geen introductie meer. Maar hoe kunnen we in godsnaam vermijden dat covid-19 ook de volgende jaren overschaduwt? Filip Lardon, fysioloog aan de UAntwerpen, over de strijd van vandaag en morgen, in een nieuw college van Universiteit van Vlaanderen.
Werkgevers bestellen nu al volop griepvaccins voor hun werknemers: het aantal bestellingen ligt maar liefst vier keer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde dienstengroep Liantis donderdag. De apothekers maken zich zorgen
Ademhalen doe je meestal onbewust, daarom gebeurt het soms dat we op een verkeerde manier ademhalen. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je ademt? En hoe kan je de ademhaling optimaliseren?
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) roept op om slaapapneu zoveel mogelijk thuis te behandelen. Het is comfortabeler en het leunt veel dichter aan bij de normale slaapomstandigheden.
Heb jij een reis gepland in de komende weken? Dan kan het nuttig zijn om de coronacijfers van jouw bestemming in de gaten te houden. Het onderzoekscentrum van de Europese Commissie heeft een digitale, interactieve landkaart online geplaatst, waar je het besmettingsgevaar op de voet kan volgen.
De Coronadenktank, het burgerinitiatief dat tijdens de voorbije maanden onder andere maakjemondmasker.be, wijrouwenmee.be en #kopjetroost lanceerde, heeft een platform opgestart waarop iedereen z’n coronaheld(en) in de bloemetjes kan zetten.