Coronavirus: wat als je (omgeving) besmet raakt?

123m-coronavirus-covid-29-9-20.jpg

nieuws Wanneer moet je je laten testen? Wat moet je doen in afwachting van het resultaat, en wat als jij óf iemand uit je nauwe omgeving besmet blijkt? Een overzicht van de meest voorkomende vragen.

Wanneer moet ik mij laten testen?
Van zodra een van de symptomen de kop opsteekt (hoest, ademhalingsmoeilijkheden, koorts, pijn, moeheid, smaakverlies, reukverlies of diarree), blijf je thuis en neem je telefonisch contact op met de huisarts. Als hij vermoedt dat je besmet bent met het coronavirus, zal hij je testen of vragen om daarvoor naar een triagecentrum in de buurt te gaan.

Heb je geen symptomen, maar heb je wel contact gehad met iemand die besmet is? Dan ontdek je dat waarschijnlijk in de Corona-app, of via telefoon in het kader van contactopvolging (telefonisch of via sms). Wie geen symptomen vertoont, wordt niet getest, maar je zal wel 7 dagen moeten thuisblijven. Heb je op de 5de dag symptomen? Dan laat je jezelf wel testen op corona. Bij een negatief resultaat stopt de quarantaine na die zevende dag. Bij een positief resultaat moet je onmiddellijk in isolatie gedurende 7 dagen, en zal iemand jou opbellen om te vragen met wie jij allemaal in contact kwam.
Wat moet ik doen als ik getest werd en wacht op mijn resultaat?
In afwachting van het resultaat van je test – en dat kan enkele dagen duren – blijf je thuis. Je krijgt wel sowieso je resultaat te horen, ook als je niet besmet bent. In dat geval mag je opnieuw je woning verlaten.
Wat moet ik doen bij een positieve test?
Als je besmet blijkt met het coronavirus, moet je verplicht in quarantaine, en zal iemand jou contacteren om de contact tracing te starten, dat wil zeggen dat je een lijst doorgeeft van alle mensen waarmee je in contact kwam in de 48 uur voor je symptomen begonnen. Zij krijgen dan een telefonische oproep of sms-bericht.

Lees ook: Hoe werkt de corona tracking app en wat met onze privacy?

Wat moet ik doen als iemand in mijn gezin of omgeving positief testte?
Is je knuffelpersoon besmet, of iemand waarmee je samenwoont of nauw contact had (langer dan 15 minuten in een straal van 1,5 meter)? Dan heet dat een ‘hoogrisicocontact’. In dat geval blijf je zelf ook 10 dagen in quarantaine. Daarna mag je de woning verlaten, maar blijf je nog 4 dagen waakzaam voor symptomen. Zolang je geen symptomen vertoont, word je niet getest.

Bij een lagerrisicocontact, bijvoorbeeld iemand waarmee je enkele minuten praatte in de supermarkt of een collega die aan een bureau werkt op meer dan anderhalve meter afstand van de jouwe, dan hoef je niet in quarantaine. Je hoeft ook niet getest te worden. Raadzaam is wel om gedurende veertien dagen anderhalve meter afstand te nemen van alle andere personen, ook die in je nauwe omgeving.
Wat is het verschil tussen quarantaine en isolatie?
Wie zich ziek voelt of in nauw contact kwam met een hoogrisicocontact, maar niet (positief) getest is, moet in quarantaine. Enkel zorgverleners worden getest. Tijdens de quarantaine mag niemand op bezoek komen en mag je zelf ook de woning niet verlaten, tenzij om naar de apotheek, dokter of supermarkt te gaan, uiteraard met mondmasker. Na 10 dagen mag je je huis verlaten, maar je moet nog 4 dagen waakzaam zijn voor symptomen.

Wie positief getest is, moet in isolatie en mag dus zijn huis onder geen beding verlaten en ook niemand ontvangen, en dat gedurende 7 dagen, ook als je geen symptomen vertoont. Probeer indien mogelijk weg te blijven van je huisgenoten en te slapen in een andere kamer.

Bronnen:
https://www.info-coronavirus.be
https://gisanddata.maps.arcgis.com
https://www.sciensano.be
https://www.zorg-en-gezondheid.be


Lees ook: Coronavirus: Op deze kaart kan je de verspreiding live volgen

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2021
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram