Mijn verhaal: over hyperventileren en hartcoherentie

123m-hart-dokt-16-10-19.jpg

mijn-verhaal

Ik wilde eigenlijk van wal steken met “het begon allemaal…” maar dat zou gelogen zijn. Het begon veel eerder, lang voordat ik me er bewust van werd. Dus laten we het “de druppel” noemen. Je weet wel, die éne die de boel doet overlopen. Bij mij viel die zo’n jaar geleden. Ik was rustig aan het werk toen mijn hart plots vreemd deed. Overspoeld door paniek begon ik te rillen over mijn ganse lijf en voelde ik het draaien in mijn hoofd. Die avond bij de dokter viel het woord ‘hyperventilatie’ voor het eerst. Bij mij riep dat beelden op van hysterische mensen die in zakjes blazen. Zo was ik niet. Ik had geen last van angsten of stress en kon weinig redenen bedenken die daartoe zouden leiden. 

De maanden nadien stapelden de ‘aanvallen’ zich op. Telkens kreeg ik een vreemd gevoel in mijn borst, soms steken in mijn hoofd, een gevoel van ademnood en een hart dat onverklaarbare sprongen maakte. Uiteindelijk trok ik opnieuw naar de dokter. Hij besloot om het zekere voor het onzekere te nemen en stuurde me naar een cardioloog. Ook andere hypotheses kwamen naar voor, waaronder ook opnieuw hyperventilatie.

Het intrigeerde me dat een medisch geschoold, rationeel iemand me steeds weer op die mogelijkheid wees. Dus ik ging het fenomeen bestuderen. Hoe meer ik erover las, hoe meer ik er mijn symptomen in herkende. Hyperventilatie heeft immers niets te maken met hysterie. Het is net heel wetenschappelijk uit te leggen. Hyperventilatie is een verkeerde manier van ademhalen waarbij je te snel en/of te diep ademt zonder dat dit nodig is. Hierdoor komt er te veel zuurstof (O2) en te weinig koolzuurgas (CO2) in je bloed. Vooral dit laatste kan een aantal klachten teweegbrengen, omdat de hoeveelheid koolzuurgas in je lichaam daalt. Als je last hebt van chronische hyperventilatie, dan adem je eigenlijk bijna constant ‘te gulzig’. 

Eens ik dat begreep, ging ik op zoek naar iemand die me een betere ademhalingstechniek kon aanleren. Zo kwam ik terecht bij Katrien Geeraerts, hartcoherentiecoach en auteur van het boek “Blijven ademen”. 

Hartcoherentie is een eenvoudige en efficiënte ademhalingstechniek tegen stress, burn-out, angsten en hyperventilatie. Hartcoherentie betekent dat het versnellen en vertragen van onze hartslag op elkaar zijn afgestemd. Als we inademen versnelt onze hartslag en als we uitademen vertraagt die. Als we de twee op een regelmatig tempo afwisselen, spreken we van hartcoherentie.
 
Tijdens een eerste sessie luisterde Katrien aandachtig naar mijn verhaal. Ze herkende zich erin en vertelde ooit zelfs veel dieper te hebben gezeten. Het deed deugd om met iemand te kunnen praten die mijn klachten begreep én wist hoe ik ze moest aanpakken. Katrien legde me de werking van de therapie uit. Ze bevestigde een infraroodsensoor aan mijn oor en verbond die met haar computer. Met behulp van dit biofeedback toestel werd mijn hartritme gelezen terwijl ik rustig in- en uitadem. Dat klinkt eenvoudig, maar de grafiek op het computerscherm toonde aan dat mijn hartritme weinig coherent is. Om in een toestand van hartcoherentie te komen, moet je zes volledige ademhalingen doen per minuut. Je ademt vier seconden in en zes seconden uit. Ik probeerde het opnieuw met behulp van een app die aangeeft wanneer ik mag in- en uitademen. Dit keer gaf mijn grafiek al een wat mooier golvende beweging aan. Ik was op de goede weg. Katrien gaf me de opdracht om twee weken lang drie keer per dag  tijd vrij te maken voor deze ademhalingsoefening. Ze waarschuwde me alvast dat dat niet evident zal zijn…

Gelijk heeft ze. Tijdens onze volgende afspraak moet ik toegeven dat het me lang niet elke dag gelukt is. Enerzijds ben ik teleurgesteld, want hoe wil ik streven naar beterschap als ik er niet eens in slaag om drie keer per dag wat tijd vrij te maken voor mezelf? Anderzijds besef ik wel dat ik stappen in de goede richting heb gezet. Katriens advies beperkte zich immers niet alleen tot hartcoherentie. Ze raadde me ook aan verder te graven naar wat de hyperventilatie teweeg brengt en benadrukte wat ieder van ons weet, maar veel te weinig doet: ga wandelen, trek de natuur in, vind rust. 

Opnieuw maakte Katrien een infraroodsensoor vast aan mijn oor. Dit keer verbond ze die  met mijn iPhone, waar ze de bijhorende app op installeerde. Ze legde me de werking van de app uit en vroeg me de oefening een keer te doen. Bij haar thuis, in alle rust, vertoonde mijn hartslag een mooi, regelmatig patroon. Benieuwd of me dat onder andere omstandigheden ook gaat lukken. Katrien geeft me een hartcoherentietoestel mee zodat ik thuis kan blijven oefenen. Via de app kan je onmiddellijk zien hoe je het doet en kan je bijsturen waar nodig. 

Dit keer beschik ik over meer zelfdiscipline. Twee tot drie keer per dag zoek ik een rustig plaatsje op om de oefening zes minuten lang uit te voeren. De ene keer lukt dat beter dan de andere. Het valt me op dat mijn emotionele toestand daar veel mee te maken heeft. Wil ik er snel van af zijn, zit ik verveeld met een bepaalde situatie of voel ik me niet goed in m’n vel, dan haal ik lage hartcoherentiescores. Na een tijdje kijk ik zelfs uit naar de sessies. Ze staan voor zes minuten welverdiende pauze, zes minuten aandacht voor niemand anders dan mezelf. Ze leren me hoe het voelt om écht tot rust te komen. 

Ik ga met een blij gemoed naar mijn derde en laatste sessie. Katrien laat me nog een paar oefeningen doen waardoor ik weer maar eens besef hoeveel controle ik heb over mijn klachten, als ik dat wil. Rust opzoeken, focussen op positieve gedachten, oog hebben voor al wat mooi is: het klinkt melig maar het draagt allemaal bij tot een coherent hartritme. 

In de periode waarin ik de sessies volg en de oefeningen doe, heb ik opmerkelijk minder last van hyperventilatie gerelateerde klachten. Komen die toch op, dan kan ik er beter mee om. Het gevoel controle te hebben over de aanvallen, maakt een wereld van verschil. Het is misschien maar een klein wapen in mijn strijd tegen een groot monster dat overal en altijd om de hoek schuilt, maar het is er één. 

Lees ook: Juist ademen: hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie

Lees ook: Kwaliteitsvoller leven dankzij 'Werkboek hyperventilatie, angst en paniek'

hartcoherentie blijven ademen.jpg
Meer lezen over hartcoherentie? Katrien Geeraerts schreef samen met Louis Van Nieuland het boek ‘Blijven ademen’, € 19,99, verkrijgbaar in de boekhandel of op de website van Katrien.

auteur: Annemie Vandeweerdt, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram