Rode Kruis lanceert app ‘Houvast’ als eerste hulp bij psychische problemen

EHBP-app.jpg

nieuws Bijna 1 op 3 Vlamingen zit niet goed in zijn vel en net geen kwart krijgt te maken met psychische problemen. Tijdens de coronacrisis nemen angst- en depressieve stoornissen nog toe, maar velen voelen zich maar beperkt gesteund door hun omgeving. De Houvast-app moet daar verandering in brengen.

“We weten dat er heel wat drempels ervaren worden als het aankomt op het helpen van anderen die het psychisch moeilijk hebben”, zegt Sarah Verlinden psychologe bij Rode Kruis-Vlaanderen. “Alleen al het gesprek aangaan bijvoorbeeld, is niet evident. Onze app speelt daar op in door heel actiegerichte handvaten aan te reiken en letterlijk een 'houvast' te bieden zodat je ook als leek in staat bent om signalen  te herkennen, het gesprek aan te gaan,... én voldoende zelfvertrouwen krijgt om eerste hulp bij psychische problemen toe te dienen."

Omdat eerste hulp niet altijd volstaat, vind je in de app ook organisaties die de persoon in kwestie professionele hulp kunnen bieden. En daarnaast heeft de app ook nog aandacht voor jóu. “Het zelfzorgluik is een belangrijk onderdeel. Je kan immers maar goed voor iemand anders zorgen als je zelf oké bent”, aldus Verlinden.
Wetenschappelijk onderbouwd
De app Houvast bouwt verder op het evidence based en dus wetenschappelijk onderbouwd boek ‘Luister!’, een toegankelijk handboek voor iedereen die zich wil verdiepen in de materie rond anderen helpen, en de bijhorende opleidingen ‘Eerste hulp bij psychische problemen’. Dat de app net nu wordt gelanceerd, is geen toeval. “De nood aan handvaten om anderen te helpen is groter dan ooit en we willen iedereen dan ook oproepen alert te zijn voor het mentale welzijn van mensen in je omgeving”, legt Verlinden uit.

Rode Kruis-Vlaanderen roept op om ‘Houvast’ massaal te downloaden om zo klaar te staan voor wie hulp of een luisterend oor nodig heeft. “De kans dat iemand in jouw buurt nood heeft aan hulp is erg groot. En onze app helpt jou die hulp nu ook te geven”, klinkt het.

De app downloaden kan via de App Store, in Google Play of op www.rodekruis.be/ehbp.

Bron: 
https://www.rodekruis.be

Lees ook: App 'eerste hulp' van Rode Kruis al 80.000 keer gedownload

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram