Analyse van tekeningen moet impact corona bij kinderen aantonen
nieuws
Dat de coronacrisis op ons weegt, is duidelijk, maar hoe hebben kinderen dit bizarre jaar ervaren? De mondmaskers, de aanpassingen op school, lessen die wegvallen, ouders die plots een ander werkritme toepassen… Omdat jonge kinderen hun gevoelens niet altijd even goed kunnen beschrijven, heeft een onderzoeksteam uit het Nederlandse Leiden besloten om tekeningen van 4 tot 12-jarigen te bestuderen.
“In tekeningen laten kinderen op heel andere manieren hun gedachten en gevoelens zien dan in geschreven of gesproken antwoorden op vragen”, verduidelijkt onderzoekster Wei Li. “Op tekeningen kunnen thema’s terugkomen die kinderen op een andere manier misschien niet eens zouden noemen. Straalt de tekening optimisme of pessimisme uit? Tekenen ze zichzelf of juist anderen – en welke anderen in welke rollen? Komen de landelijke maatregelen terug op de tekening (handen wassen, mondkapjes) of zijn dat juist niet de dingen die voor kinderen belangrijk zijn?”
Internationaal
Het Leidse team volgt met dit onderzoek het voorbeeld van andere landen, die eerder al een gelijkaardig onderzoek opstartten. Dr. Jolley van Staffordshire University in Groot-Brittannië riep deze zomer al op om foto’s van kindertekeningen in te zenden: “De huidige coronasituatie biedt een unieke kans om de impact van een pandemie bij kinderen te ontdekken: de angst voor verlies of de dood, afzondering van vrienden, verstoring van het schoolwerk en het normale leven enzovoort. Daarnaast willen we ook kijken in welke mate de leeftijd en het geslacht van de kinderen een rol spelen, en externe factoren zoals bijvoorbeeld een stedelijke buurt ten opzichte van een landelijke omgeving.” De studie loopt nog.
Steun en begeleiding op maat
Ook in China, waar corona uitbrak, worden kindertekeningen bestudeerd. “De manier waarop daar met de uitbraak is omgegaan, is heel anders dan in Nederland. We willen graag bekijken of kinderen in China en in Nederland de situatie anders beleven of dat er juist veel overeenkomsten zijn”, aldus het Nederlandse team, dat het belang van deze onderzoeken benadrukt. “Deze inzichten kunnen bijdragen aan een meer kindgericht beleid en passende steun en begeleiding zowel tijdens deze pandemie als in mogelijke toekomstige langdurige stressvolle situaties.” Resultaten worden verwacht in februari of maart.
Bronnen:
Laatst bijgewerkt: april 2021
Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.