Wereld poliodag: voor wie is vaccinatie tegen polio (kinderverlamming) verplicht? | gezondheid.be

Wereld poliodag: voor wie is vaccinatie tegen polio (kinderverlamming) verplicht?

123h-polio-vaccin-baby-OKT-18.jpg

nieuws

Polio(myelitis) of kinderverlamming is een ernstige virale zenuwinfectie die spierverlamming en hersenvliesontsteking veroorzaakt. Polio kan niet behandeld worden, alleen de symptomen kunnen bestreden worden. Vaccinatie tegen polio is de enige wettelijk verplichte vaccinatie in België. Sinds de invoering van de verplichte vaccinatie komt polio niet meer voor in Vlaanderen en ondertussen ook niet meer in Europa. Omdat de ziekte wel nog voorkomt in sommige andere landen, is het belangrijk deze vaccinatie te blijven toedienen aan de kinderen.

Daarnaast is vaccinatie tegen polio ook verplicht voor iedereen die naar bepaalde landen reist. 

Verplichte vaccinatie van kinderen

Vaccinatie tegen polio is de enige wettelijk verplichte vaccinatie in België. Ouders moeten een bewijs van volledige vaccinatie aan de gemeente bezorgen ten laatste op het moment dat hun kind 18 maanden wordt.

Alle kinderen krijgt vier vaccinaties, op de leeftijd van 8, 12 en 16 weken, 15 maanden.  Op de leeftijd van 6 jaar (1ste jaar van het lager onderwijs) wordt een (niet-verplichte) vijfde dosis toegediend. 

Wanneer u niet of niet volledig bent gevaccineerd tegen polio, kan het zinvol zijn deze vaccinatie te vervolledigen. Vraag raad aan uw arts.

Deze vaccins zijn gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar. Als Kind en Gezin of een Centrum voor Leerlingenbegeleiding het vaccin toedient, betaalt u ook niet voor de raadpleging.

• Polioattest

Bij de geboorte ontvangt u een polioattest. Dit attest bezorgt u na de laatste vaccinatie op 15 maanden terug aan uw gemeentebestuur.

De arts vult het attest pas in wanneer het kind de 4 dosissen toegediend gekregen heeft.

Bezorg dit attest aan uw gemeente vóór de baby 18 maanden wordt. Zo kan de gemeente controleren of de inentingen wel toegediend werden. Als u het polioattest verloren bent, kunt u op het consultatiebureau van Kind en Gezin een nieuw exemplaar krijgen.

Verplichte vaccinatie van reizigers

Dank zij de veralgemeende vaccinatie van kinderen, is polio grotendeels uitgeroeid. Polio komt nog slechts in enkele landen voor. Op dit moment in Afghanistan, DR Congo, Nigeria, Pakistan, Papua Nieuw Guinea, Syrië, Kenia & Somalië. Om te voorkomen dat het virus zich weer verspreidt vanuit die landen heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) extra maatregelen genomen.

• Alle reizigers (van alle leeftijden) die langer dan 4 weken in Afghanistan, Nigeria, Pakistan, Papua Nieuw Guinea of Somalië zullen verblijven, moeten minstens 4 weken en maximaal 12 maanden voor het verlaten van deze landen gevaccineerd worden tegen polio. Het bewijs van toediening van het vaccin moet worden gedocumenteerd in het ‘gele’ boekje, het Internationaal Bewijs van Inentingen en Profylaxe.

• Voor reizigers die langer dan 4 weken in Kenia, Democratische Republiek Congo of Syrië verblijven is dit extra vaccin aanbevolen, maar niet verplicht. De inenting tegen polio hoeft niet in een officieel gele koorts-vaccinatiecentrum te gebeuren.

• Personen die afkomstig zijn uit die landen, krijgen bij aankomst in België de vaccinatie tegen polio aangeboden als ze geen vaccinatie kregen bij het verlaten van dat land. Voor volwassenen is het vaccin Imovax Polio gratis voor de extra vaccinatie.

Bronnen
www.itg.be/N/Artikel/reisgeneeskunde/extra-poliovaccinatie
www.laatjevaccineren.be/polio


Laatst bijgewerkt: oktober 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.