Hoeveel glazen alcohol mag je per dag drinken?

dossier

Hoewel je alcohol in onze cultuur niet kan wegdenken, is het een schadelijke stof. Het heeft een verdovend effect op de hersenen en houdt risico’s in voor de gezondheid. Je kan dus maar beter bewust omgaan met alcohol. Het VAD, het Vlaamse expertisecentrum voor alcohol formuleerde een richtlijn om de risico’s van alcohol te beperken.

Lees ook: 10 schadelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik

Hoeveel alcohol per week?

Getty_alcohol_dineren_restaurant_vrienden_2023.jpg

© Getty Images

Het VAD adviseert volwassen om maximaal tien standaardglazen alcohol per week te drinken. Voor deze richtlijn baseerde de VAD zich op een grootschalige overzichtsstudie van The Lancet. Uit die onderzoeksresultaten bleek dat alcoholgebruik met een bovengrens van 100 mg alcohol per week het minste risico’s inhoudt voor de levensverwachting.

Wil je helemaal geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Want elke hoeveelheid alcohol verhoogt de kans op hartaandoeningen, kankers, geheugenstoornissen en aandoeningen aan de pancreas en de lever.

Lees ook: Drankneus: krijg je echt een rode neus van veel alcohol?

Het ene glas is het andere niet

Maar hoe reken je 100 mg alcohol om naar je favoriete alcoholische drankje? Eén standaardglas alcohol bevat 10 mg pure alcohol. Die alcoholdosis vind je bijvoorbeeld in een glas bier van 25 cl, een glas wijn van 10 cl of een shotglaasje sterkedrank van 3,5 cl. Voor een glas zwaar bier van 33 cl mag je gemiddeld twee standaardglazen rekenen.
Dat betekent dat je maximaal tien glazen bier of tien glazen wijn per week mag drinken. Drink je zwaar bier, dan bereik je met vier glazen al de maximumhoeveelheid alcohol.

Lees ook: Wat is het effect van een maand geen alcohol?

Wanneer geen alcohol?

Wie zwanger is of borstvoeding geeft, drinkt beter geen druppel alcohol. Daarnaast zijn er ook bevolkingsgroepen die het best extra voorzichtig zijn met alcohol, zoals ouderen, personen jonger dan 18 jaar, personen die medicatie of drugs gebruiken, personen met psychische of gezondheidsproblemen, personen met een laag lichaamsgewicht en personen met een familiegeschiedenis van alcoholmisbruik.

Lees ook: Afkicken van alcohol: wat zijn de ontwenningsverschijnselen?

Tips bij het drinken van alcohol

Wie toch alcohol drinkt, kan de schade enigszins beperken door er verstandig mee om te gaan.

  • Beperk de hoeveelheid alcohol die je per keer drinkt. Je kan je eenheden alcohol het best spreiden over verschillende dagen. 
  • Las (zoveel mogelijk) alcoholvrije dagen in.
  • Eet iets tijdens het drinken.
  • Wissel een glas alcohol af met een glas water.

Lees ook: Verlaag je je kans op kanker door over te schakelen van gewoon bier naar alcoholvrij bier?

Bronnen:
https://www.vad.be
https://www.druglijn.be
https://www.vrt.be


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram