Wat is het effect van een maand geen alcohol?

unsplash_wijn_glas_alcohol_2020.jpg

dossier

Uit de eerste Vlaamse Preventiebarometer blijkt dat 1 op de 10 personen meer dan 10 glazen per week drinkt. Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn, merkt de laatste jaren wel een duidelijke evolutie. Zo zijn alsmaar meer mensen zich bewust van de risico’s en schadelijkheid van alcohol waardoor ze, al dan niet voor een bepaalde periode, alcohol afzweren. En een maand niet drinken biedt al heel wat voordelen, dat blijkt uit verschillende onderzoeken. 

Lees ook: Een maand zonder alcohol met gezonde keuzes

Lees ook: Lever rust uit van maand niet drinken

  1. Je voelt je fitter en alerter. Alcohol werkt verdovend en maakt ons suf. Door geen alcohol te drinken, worden je zintuigen aangescherpt en voel je je beter in je vel.
  2. Je slaapt beter, kan je beter concentreren en hebt meer energie. Uit Brits onderzoek bleek dat ruim 60 % van de deelnemers aan de alcoholvrije maand verklaarde beter te slapen en meer energie te hebben. Op een schaal van 1 tot 5 verbeterde de slaapkwaliteit met 10 procent (van 3,9 naar 4,3). Hetzelfde onderzoek toonde ook aan dat de concentratie op een schaal van 1 tot 5 met 18 procent verbeterde (van 3,8 naar 4,5). Omdat je lever alcohol moet afbreken, krijgen je spieren minder suikers en wordt melkzuur trager afgebroken, wat maakt dat je minder energie hebt en meer last van stijfheid. Alcohol afzweren zou er zelfs voor zorgen dat je op lange termijn tot 10% sneller kan lopen.
  3. Het is goed voor je cholesterolniveau, het suikergehalte in je bloed en je lever. Onderzoek aan University College London toont aan dat het levervet - een voorloper van leverschade - na één maand onthouding met gemiddeld 15 procent afnam. Daarnaast zou het suikergehalte in het bloed met gemiddeld 16 procent dalen, en het bloedcholesterol met gemiddeld 5 procent. 
  4. Het helpt om gewicht te verliezen.  Alcohol bevat heel wat calorieën. Op de website van Tournée Minerale kan je met een alcoholcalculator eenvoudig berekenen hoeveel klontjes suiker je via alcohol binnenkrijgt per week.
  5. Je krijgt een mooiere huid. Alcohol droogt uit. Na één maand zonder alcohol heb je een mooiere, egalere huid. 
  6. Je gaat bewuster om met alcohol. Verschillende studies tonen aan dat mensen na zo'n alcoholvrije maand, gedurende lange tijd veel bewuster omgaan met alcohol en zelfs zes maand na de alcoholstop opvallend minder dronken dan ervoor. Ze doorbraken vastgeroeste patronen en alcohol was niet meer vanzelfsprekend. 
  7. Je spaart heel wat geld uit. Alcohol is duur, je kan dus heel wat 'winnen' tijdens een alcoholpauze.
  8. Je lichaam krijgt tijd om te herstellen. Alcoholconsumptie vergt veel van je lichaam, en werkt gezondheidsproblemen in de hand. Door geen alcohol te drinken verlaag je het risico op onder andere hartklachten, vroegtijdige dementie, overgewicht en zelfs kanker. 

Lees ook: Hoeveel calorieën zitten er in alcohol?

Bronnen:
www.tourneeminerale.be
www.ikpas.nl
www.dryjanuary.org.uk
www.vad.be
www.kanker.be
www.newscientist.com
https://theconversation.com
www.sussex.ac.uk
www.gov.uk
www.bmj.com


Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram