10 schadelijke gevolgen van overmatig alcoholgebruik

unsplash_bier_alcoholgebruik_2023.jpg

dossier

Dat veel alcohol ongezond is, weten we allemaal. Maar waarom dan precies? Wat doet overmatig alcoholgebruik met ons lichaam? 

Lees ook: Kan je de afbraak van alcohol in je bloed versnellen?

Wat doet overmatig alcoholgebruik met je lichaam?

  1. Leverschade: Het is de taak van je lever om alcohol uit je lichaam te filteren, maar als je veel drinkt, kan de lever niet volgen. Dat zorgt ervoor dat levercellen afsterven, wat leidt tot littekenvorming, beter bekend als levercirrose. Langdurig zwaar alcoholgebruik van alcohol kan ook leiden tot alcoholische leververvetting, dat is een symptoom van een slecht functionerende lever. 
  2. Hartziekte: Alcohol vergroot het risico op bloedklonters en een hoog vet- en cholesterolgehalte. Het lichaam van zware drinkers heeft ook meer moeite om bloed naar het hart te pompen, wat de kans vergroot dat ze sterven aan een hartziekte. 
  3. Problemen met de hersenen en het zenuwstelsel: Alcohol tast de hersenen aan, wat het moeilijker maakt om helder te denken en duidelijk te spreken, dingen te onthouden, beslissingen te nemen en je lichaam te bewegen. Zwaar drinken kan ook geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals depressie en dementie. Bovendien kan er zenuwschade ontstaan, wat voor chronische zenuwpijn zorgt.
  4. Bloedarmoede: Door overmatig alcoholgebruik dreigt je lichaam te weinig gezonde rode bloedcellen aan te maken die je lijf van zuurstof voorzien. Bloedarmoede kan zo zweren, ontstekingen en andere problemen geven. Te veel drank kan er ook voor zorgen dat je hongergevoel verdwijnt en dus maaltijden overslaat, waardoor je lichaam een ijzertekort krijgt.
  5. Kanker: Er is een duidelijk verband tussen zwaar alcoholgebruik en vele soorten kanker. Alcohol kan namelijk niet alleen de cellen in je mond, keel, strottenhoofd en slokdarm beschadigen, maar ook leiden tot leverkanker, borstkanker en darmkanker. Bij zware drinkers die ook roken, geeft de alcohol de chemicaliën in tabak ondersteuning om cellen binnen te drinken. De kans op kanker is dus nog groter als je veel drinkt én rookt.
  6. Aanvallen: Langdurig alcoholmisbruik verhoogt je kansen op epilepsie. Ook alcoholontwenning, na zwaar drinken, kan aanvallen veroorzaken.
  7. Jicht: Deze vorm van artritis ontstaat door ophoping van urinezuur in de gewrichten. Niet alleen het eten van veel voedsel met purines (rood vlees en schaaldieren bijvoorbeeld) kan jicht veroorzaken, maar vooral ook alcohol, met name bier en sterke drank. 
  8. Infecties: Zwaar drinken maakt dat je immuuncellen afzwakken en dus minder gewapend zijn in de strijd tegen virussen en bacteriën
  9. Spijsverteringsproblemen: Alcohol kan een ontsteking van je maagslijmvlies veroorzaken, net als brandend maagzuur en misselijkheid. Wie vaak en veel alcohol drinkt, verhoogt het risico op een maagzweer en chronische maagontsteking of ontsteking van slokdarm en darmen. Alcohol kan ook leiden tot een ophoping van spijsverteringsenzymen in de pancreas, wat pancreatitis veroorzaakt, een ontstoken alvleesklier. Dat belemmert dan weer de aanmaak van insuline, wat diabetes in de hand werkt.
  10. Slaapproblemen: Het verdovende effect van alcohol zorgt ervoor dat je snel inslaapt, maar het heeft een negatieve impact op de slaapkwaliteit in het algemeen. Wie vaak te veel drinkt, zal het zelfs moeilijker vinden om in slaap te vallen, en opnieuw in slaap te vallen als je ’s nachts wakker wordt. Door alcohol gaan we ook meer snurken, en neemt het risico op slaapapneu toe.

Lees ook: Wat is het effect van een maand geen alcohol?

Bron:
https://www.webmd.com

Lees ook: Drankneus: krijg je echt een rode neus van veel alcohol?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: april 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram