vaccinatie

Gele koorts-vaccin nodig voor alle reizigers naar Brazilië

nieuws 5/02/2018

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Wetenschappelijke Studiegroep voor Reisgeneeskunde raadt alle reizigers naar Brazilië aan zich te laten inenten tegen gele koorts, ongeacht de streek die ze bezoeken. Ook reizigers die voor carnaval naar Rio de Janeiro of Sao Paolo gaan, moeten gevaccineerd worden.

lees meer »

Een vaccin tegen bloedkanker

nieuws 5/12/2017

Een allogene stamceltransplantatie is voor patiënten met bloedkanker een potentieel levensreddende behandeling. Hierbij krijgt een patiënt als het ware een nieuw afweersysteem. Toch komt de ziekte soms terug, of er ontstaat een afstotingsreactie tegen lichaamseigen cellen.

lees meer »

Risicopatiënten onvoldoende gevaccineerd tegen griep

nieuws 18/10/2017

De vaccinatiegraad bij risicopersonen, mensen die met hen in contact komen en zorgverleners is te laag in België. Belgische diabetici zijn in hetzelfde bedje ziek. Uit verschillende studies blijkt dat amper iets meer dan de helft van hen zich jaarlijks laat inenten. Bij jonge risicopatiënten zijn de cijfers zelfs ontstellend laag.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hoge Gezondheidsraad wil ook jongens vaccineren tegen HPV

nieuws 26/09/2017

In een nieuw advies beveelt de Hoge Gezondheidsraad aan om met vaccinatie tegen het Hummaan Papillomavirus (HPV) niet alleen de preventie van baarmoederhalskanker te beogen, maar ook van alle vormen van kanker waarin HPV een rol speelt en van anogenitale wratten.

lees meer »

9-valent HPV-vaccin terugbetaald

nieuws 20/06/2017

Vanaf 1 juni 2017 wordt het nieuwe 9-valente HPV-vaccin Gardasil 9 terugbetaald voor meisjes die op het ogenblik van de eerste toediening minstens 12 jaar, maar nog geen 19 jaar zijn

lees meer »

Vaccinaties: ook nodig voor jong-volwassenen

nieuws 24/04/2017

Jong of minder jong, vaccinaties blijven uw hele leven lang belangrijk. Kinderen en schoolgaande jongeren worden er via Kind en Gezin of de centra voor leerlingenbegeleiding aan herinnerd dat het tijd is voor een inenting.

lees meer »

Apothekers sensibiliseren voor vaccinatie tegen griep en pneumokokken

nieuws 9/07/2022

Het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) is gestart met een sensibiliseringscampagne in verband met griep- en pneumokokkenvaccinatie. Alle apothekers in Vlaanderen krijgen van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN) materiaal om de patiënten die bij hen over de vloer komen te sensibiliseren om zich te laten vaccineren tegen griep en/of een pneumokokkeninfectie.

lees meer »

Nederlandse crèches moeten niet-ingeënt kind melden

nieuws 12/12/2016

De Nederlandse minister Schippers van Volksgezondheid wil dat ouders voortaan kunnen opzoeken hoeveel kinderen op het dagverblijf of de school van hun kind zijn ingeënt. Ze onderzoekt of ze crèches en scholen kan verplichten hun vaccinatiegraad bekend te maken.

lees meer »

Griepvaccinatie voortaan door verpleegkundige Wit-Gele Kruis

nieuws 14/11/2016

Artsen kunnen voortaan een beroep doen op de verpleegkundigen van het Wit-Gele Kruis voor de griepprik. Het Wit-Gele Kruis ondersteunt huisartsen in de aanloop naar het griepseizoen door vaccins toe te dienen bij risicogroepen, met name ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een gezondheidsprobleem (diabetes, hartaandoening, …).

lees meer »

Eerste patiënt behandeld met vaccin diabetes type 1

nieuws 20/08/2019

Voor het eerst hebben artsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een patiënt behandeld met een nieuw geneesmiddel tegen diabetes type 1. De patiënt kreeg een injectie met afweercellen uit het bloed die behandeld zijn met vitamine D3, om het afweersysteem te corrigeren en daarmee diabetes te genezen.

lees meer »

Kan je toch griep krijgen als je gevaccineerd bent?

Kan je toch griep krijgen als je gevaccineerd bent?
dossier 10/01/2022

Het griepvaccin heeft een algemene efficiëntie van 70%; de doeltreffendheid varieert volgens de leeftijd: bij oudere mensen neemt de werking af. Gevaccineerde personen kunnen dus toch nog de griep krijgen, maar meestal gaat het dan om een minder zware vorm.

lees meer »

Waarom vaccineren tegen griep?

nieuws 20/08/2019

Griep is een acute luchtweginfectie. Symptomen zijn koorts en rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn, droge hoest, neusloop en vermoeidheid. Bij ongeveer 10% zijn er complicaties zoals een longontsteking. Bij 5% hiervan is hospitalisatie nodig.

lees meer »

Bewijs van poliovaccinatie nu ook nodig voor Laos en Myanmar

nieuws 27/09/2016

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft de internationale verspreiding van het wild poliovirus tot een 'Public Health Event of International Concern (PHEIC)’ verklaard. Hierdoor worden extra maatregelen genomen om de export van het poliovirus tegen te gaan vanuit landen waar momenteel wild poliovirus of vaccinvirus (circulating vaccine derived poliovirus - cVDPV) circuleert naar landen waar geen polio meer aanwezig is.

lees meer »

Helft ziekenhuispersoneel niet gevaccineerd tegen griep

nieuws 9/07/2022

Ongeveer de helft van het personeel van ziekenhuiszen en woonzorgcentra laat zich niet vaccineren tegen de seizoensgriep, alhoewel dat sterk wordt aangeraden door de Hoge Gezondheidsraad omdat zij in nauw contact staan met de risicogroepen voor griep: zwangere vrouwen, ouderen en chronisch zieken.

lees meer »

Wat kunt u doen tegen pijn bij vaccinatie?

nieuws 24/08/2023

Nogal wat ouders van kleine baby's hebben schrik om hun baby te laten vaccineren omwille van de pijn van de prik. Ook heel wat grotere kinderen en zelfs volwassenen zien op tegen de pijn van een prik.

lees meer »

Geen bewijs voor ernstige bijwerkingen hpv-vaccins

nieuws 15/03/2022

Het vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) verhoogt niet het risico op twee zeldzame syndromen bij jonge vrouwen: complex regionaal pijnsyndroom (CRPS, een chronischepijnsyndroom dat een ledemaat treft) en posturaal orthostatisch tachycardiesyndroom,

lees meer »

Autisme komt niet van vaccinaties

nieuws 5/11/2019

Autisme wordt niet veroorzaakt of beïnvloed door vaccinaties die kinderen tussen hun 6e en 36e levensmaand krijgen, stelt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Daarmee sluit de Autismevereniging zich aan bij het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

lees meer »

Waarom moeten zwangeren zich laten vaccineren tegen kinkhoest?

nieuws 7/06/2022

Kinkhoest of pertussis is een ernstige, besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral voor baby’s gevaarlijk is, en zelfs dodelijk kan zijn. De bacterie die kinkhoest veroorzaakt maakt een gifstof aan, hierdoor ontstaan hoestbuien die wel drie maanden kunnen aanhouden.

lees meer »

Apotheker moet griepprik kunnen toedienen

nieuws 17/08/2015

De Europese Pharmaceutische Studenten Vereniging (EPSA) is van mening dat apothekers in heel Europa bevoegd zouden moeten zijn om de griepprik toe te dienen. Volgens de EPSA kan de vaccinatiedekking hierdoor worden verhoogd en zo het aantal doden worden verminderd.

lees meer »

HPV-vaccin: één dosis is waarschijnlijk genoeg

nieuws 15/07/2022

Een dosis humaan papillomavirusvaccin (Cervarix) geeft mogelijk dezelfde bescherming tegen HPV-infecties als twee en drie doses. Dat blijkt uit recent onderzoek bij meer dan 26.000 gezonde vrouwen tussen 14 en 25 jaar,

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram