Bijna helft medewerkers spoeddienst krijgt geen griepprik

123-spuit-vacc-10-18.png

nieuws

46 procent van de verpleeg- en zorgkundigen van spoedgevallendiensten in Vlaanderen laat zich niet vaccineren tegen griep. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen. Dat cijfer moet omhoog, zeggen de onderzoekers. Griep is niet ongevaarlijk. In een ziekenhuis, waar patiënten een verminderde weerstand hebben, is het risico nog groter. Drie procent van de respondenten die het griepvaccin kreeg, was later afwezig door griep. Bij de respondenten die niet gevaccineerd waren, was de afwezigheid door griep hoger (elf procent).

Aan dit onderzoek namen 548 medewerkers deel van de spoeddiensten van 41 Vlaamse ziekenhuizen, 

Een derde van de bevraagden kent de correcte definitie van griep niet. 12 procent van de gezondheidsmedewerkers blijft werkzaam met de symptomen van griep, 30 procent twijfelt bij ziekte om thuis te blijven.

Wie zich niet laat vaccineren, geeft aan dat hij of zij nog nooit griep heeft doorgemaakt. Maar ook de veronderstelling dat je griep kan krijgen van de vaccinatie en het feit dat er geen vertrouwen is in het vaccin, zijn belangrijke redenen om het spuitje te laten passeren.”

Volgens de onderzoeker moeten gezondheidsmedewerkers beter geïnformeerd worden. “Zo zal de vaccinatiegraad stijgen en zal het absenteïsme nog meer dalen. Een universeel vaccinatiebeleid zou een meerwaarde kunnen betekenen.”

Laatst bijgewerkt: oktober 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram