Volgend schooljaar nieuw HPV-vaccin in Vlaanderen

123-HPV-vaccin-07-18.jpg

nieuws

Sinds 2010 kunnen meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs zich gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus of HPV, een virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De laatste jaren gebeurde dat met het vaccin Cervarix. Vanaf 1 juli en dus in het schooljaar 2018-2019 biedt de Vlaamse overheid voor de HPV-vaccinatie het vaccin Gardasil 9 gratis aan. Dat vaccin beschermt tegen meer types van het HPV-virus, ook tegen twee types die genitale wratten veroorzaken.

Het vaccin Cervarix bevat componenten tegen HPV-types 16 en 18, betrokken bij het ontstaan van ongeveer 74 procent van de baarmoederhalskankers in Europa. Gardasil 9 bevat componenten tegen 9 types van het HPV virus. Naast de componenten tegen types 16 en 18 bevat Gardasil 9 bijkomend ook componenten tegen de types 31, 33, 45, 52 en 58, die ook baarmoederhalskankers kunnen veroorzaken. Met de types 16 en 18 erbij zijn deze types betrokken bij het ontstaan van ongeveer 90 procent van de baarmoederhalskankers in Europa. Dit vaccin beschermt ook tegen de types 6 en 11 die genitale wratten veroorzaken. Het is een vaccin dat sinds 2017 op de markt is. 

Volledige vaccinatie tegen HPV bestaat uit 2 inentingen in de bovenarm in de loop van het 1e jaar secundair. De vaccinatie wordt aangeboden via de centra voor leerlingenbegeleiding op de scholen en ook via de huisarts. Voor oudere meisjes kunnen vaccins op voorschrift aangekocht worden in de apotheek. De vaccinatie is vooral doeltreffend vooraleer meisjes of vrouwen met het virus in aanraking zijn geweest door seksueel contact. Volgens de laatste studie naar de vaccinatiegraad in Vlaanderen uit 2016, blijkt meer dan 90 procent van de meisjes gevaccineerd te zijn.

Laatst bijgewerkt: juli 2018
Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo Vragen over kanker? Contacteer gratis Kankerinfo
Stichting tegen Kanker

Onze huisartsen, psychologen, sociaal assistenten en gespecialiseerde verpleegkundigen helpen je om antwoorden te vinden!

Contacteer gratis Kankerinfo

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram