Risicopatiënten onvoldoende gevaccineerd tegen griep

logo-beschermen-griep-vacc-10-17.jpg

nieuws

De vaccinatiegraad bij risicopersonen, mensen die met hen in contact komen en zorgverleners is te laag in België.
Belgische diabetici zijn in hetzelfde bedje ziek. Uit verschillende studies blijkt dat amper iets meer dan de helft van hen zich jaarlijks laat inenten. Bij jonge risicopatiënten zijn de cijfers zelfs ontstellend laag.

Inenting blijft het best beschikbare middel om griep te voorkomen. Vooral voor personen met een risico op complicaties zoals zwangere vrouwen, 65-plussers, chronisch zieken zoals diabetici, chronische hart-, nier-, lever en longlijders, patiënten met immuniteitsstoornissen of met een neuromusculaire aandoening, kinderen die een langdurige aspirinetherapie ondergaan, mensen met overgewicht en personen die in een instelling verblijven, is vaccinatie sterk aangeraden. Dit komt omdat zij een groter risico lopen op complicaties zoals longontsteking met mogelijk hospitalisatie of zelfs overlijden als gevolg. Personen werkzaam in de gezondheidssector, zij die onder hetzelfde dak wonen als de risicopersonen en kinderen jonger dan 6 maanden, worden eveneens opgeroepen om zich te laten vaccineren. Maar terwijl de WGO en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) een vaccinatiegraad van 75% aanraden bij risicopatiënten, scoort België maar een matige 44% bij patiënten met een risico, en zelfs nog lager bij zorgverleners.  De Belgische 65-plussers behalen nog 60%, maar bij risicopersonen onder de 55 jaar, daalt dit cijfer zelfs tot minder dan 20%.3
  
Vaccinatie jonge diabetici zeer laag
Uit een online bevraging bij 545 Belgische diabetespatiënten bleek dat net iets meer dan de helft zich de voorbije 5 jaren jaarlijks liet vaccineren. Bij de 65-plussers ging het zelfs om 74%, maar bij jongeren onder de 30 jaar is er sprake van slechts 26% .4
 
Uit verschillende studies blijkt dat bij diabetici de vaccinatiegraad stijgt met de leeftijd en de intensiteit van de begeleiding van de patiënt. In een recent onderzoek van het UZ Leuven (2017) werd vastgesteld dat een goede omkadering en een sterke motivatie van de patiënt tot hogere vaccinatiegraadcijfers leidt. 
 
Voor meer informatie over griep, surf naar www.beschermentegengriep.be.  


Laatst bijgewerkt: oktober 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram