Griepvaccinatiecampagne 2018-2019 focust op 65-plusser en zorgverstrekkers

logo-griep-vlaanderen-11-18.png

nieuws

Tussen midden oktober en midden november is het ideale moment om u te laten vaccineren tegen griep. Het duurt immers 2 weken eer de vaccinatie voldoende bescherming biedt. De nieuwe griepvaccinatiecampagne van de Vlaamse overheid richt zich in de eerste plaats op mensen van 65 jaar en ouder en op mensen die professioneel actief zijn in de gezondheidssector.

“Mensen ouder dan 65 lopen doorgaans meer risico om door griep geveld te worden en om er ernstige complicaties bij te krijgen”, zegt dr. Geert Top, vaccinatie-expert van Zorg en Gezondheid. “Griepvaccinatie is voor hen dus extra belangrijk. Met onze campagne wijzen we echter niet alleen op de gezondheidsrisico’s. Dankzij griepvaccinatie worden ze niet, of minder ernstig, ziek waardoor ze geen leuke activiteiten moeten missen zoals een geplande uitstap of sociale activiteit.”

Andere risicogroepen
Dat de focus ligt op 65-plussers betekent niet dat de andere risicogroepen vergeten worden. Daarbij denkt Zorg en Gezondheid in de eerste plaats aan zwangere vrouwen, mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes of ernstige astma en iedereen die in een woonzorgcentrum of zorgvoorziening verblijft. Voor zwangere vrouwen is het advies dit jaar veel duidelijker worden. De Hoge Gezondheidsraad raadt alle zwangere vrouwen aan zich te laten vaccineren ongeacht hoe lang ze al zwanger zijn. Vroeger luidde het advies om enkel te vaccineren in het tweede en het derde trimester van de zwangerschap.

Om u te laten vaccineren haalt u een voorschrijft bij uw arts en het vaccin bij uw apotheker. Er is een gedeeltelijke terugbetaling voor personen aan wie het vaccin wordt aanbevolen. Het kost dan ongeveer 6 euro (met mogelijk nog extra terugbetaling via het ziekenfonds). Voor wie in een woonzorgcentrum verblijft (en in sommige andere voorzieningen) is het vaccin gratis. Voor deze mensen moet men niet naar de apotheek. De bestelde vaccins worden ter plaatse geleverd in de instelling.

Zorgverstrekkers
Net zoals de voorbije jaren loopt er ook een campagne om de personeelsleden in ziekenhuizen, woonzorgcentra en andere zorgorganisaties te motiveren om zich te laten vaccineren.

Dr. Geert Top: “Met de campagne willen we het gezondheidspersoneel maximaal laten vaccineren tegen seizoensgriep. Op die manier kan in het griepseizoen de nodige zorg verder gegarandeerd worden. Daarnaast beschermen gevaccineerde gezondheidswerkers ook hun patiënt omdat er dan minder kans is dat zij de mensen met meer gezondheidsrisico’s zouden besmetten. Hoe meer personeelsleden zich laten inenten, hoe kleiner het risico dat de patiënt of bewoner besmet geraakt. Alleen een voldoende hoge vaccinatiegraad geeft dus de beoogde impact.

Woonzorgcentra registeren elk jaar zelf een indicator over de vaccinatiegraad van de personeelsleden die tegen griep gevaccineerd werden met financiering door de voorziening zelf. In 2017 bedroeg die vaccinatiegraad ongeveer 49% bij 47.646 personeelsleden. De eigenlijke vaccinatiegraad ligt mogelijk hoger, maar dit cijfer toont aan dat dit zeker nog voor verbetering vatbaar is.

Meer info over de griepvaccinatiecampagne vindt u op www.laatjevaccineren.be.


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram