Ziekenfonds betaalt HPV-vaccin voor jongens terug

123-txt-HPV-cxca-04-17.jpg

nieuws

Vanaf 1 januari 2018 betaalt het ziekenfonds Bond Moyson Oost-Vlaanderen als eerste het HPV-vaccin terug voor jongens. 
Daarmee wil het ziekenfonds een oproep aan de overheid doen om de veralgemeende vaccinactie zoals die nu al bij meisjes bestaat (via het CLB) uit te breiden naar jongens. De veralgemeende vaccinatie zal immers op termijn kostenbesparend werken. In de tussentijd betaalt het ziekenfonds het vaccin terug vanuit de aanvullende ziekteverzekering voor jongens tussen 12 en 13 jaar oud. De tussenkomst bedraagt 56,96 euro per vaccin.

Het humaan papillomavirus (HPV) is een van de meest besmettelijke seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Het wordt meestal al vanaf de eerste seksuele contacten doorgegeven. Een HPV-besmetting kan leiden tot huidaandoeningen en wratten,  maar ook ontstekingen van de genitale slijmvliezen. Bepaalde types veroorzaken ook baarmoederhalskanker.  Hoewel de vaccinatie niet verplicht is, krijgt 90 procent van de meisjes de HPV-inentingen toegediend. Sinds 2007 immers biedt de overheid via de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis vaccinatie aan. Jongens krijgen geen HPV-vaccin toegediend. Nochtans treedt 25 tot 30 procent van de HPV-kankers op bij mannen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Het gaat dan vooral om genitale-, maar ook mond- en keelkankers.
 
De Hoge Gezondheidsraad stelde daarom in een recent advies (september 2017) om ook jongens tussen 9 en 14 jaar te vaccineren tegen het humaan papillomavirus. Ook Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, is positief over het advies en hoopt dat de Vlaamse Minister van Volksgezondheid Vandeurzen het nieuwe advies zal onderzoeken en dat jongens spoedig mee kunnen genieten van een optimale bescherming tegen HPV.

Laatst bijgewerkt: januari 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram