9-valent HPV-vaccin terugbetaald

Laatst bijgewerkt: juni 2017
123-kost--vacc-medicatie-mutual-06-17.jpg

nieuws Vanaf 1 juni 2017 wordt het nieuwe 9-valente HPV-vaccin Gardasil 9 terugbetaald voor meisjes die op het ogenblik van de eerste toediening minstens 12 jaar, maar nog geen 19 jaar zijn

Dit vaccin bevat 9 types van het HPV-virus, in tegenstelling tot de huidige vaccins die slechts 2 (Cervarix) of 4 (Gardasil) types bevatten. Naast de types 16, 18 (verantwoordelijk voor 70 % van de baarmoederhalskankers) en de types 6 en 11 (verantwoordelijk voor meer dan 90% van de genitale wratten), bevat Gardasil 9 ook de types types 31, 33, 45, 52 en 58, verantwoordelijk voor een bijkomende 15% van de gevallen van baarmoederhalskanker.
De meeste mannen en vrouwen die met HPV besmet zijn, ontwikkelen nooit symptomen of gezondheidsproblemen die rechtstreeks aan deze virussen zijn gelinkt. Een groot deel van de infecties verdwijnt immers spontaan binnen een termijn van twee jaar. Sommige infecties duren echter veel langer en kunnen bepaalde kankers en andere ziektes veroorzaken.

Baarmoederhalskanker is het meest bekende gevolg van een HPV-virus infectie, maar het HPV-virus veroorzaakt verschillende andere precancereuze letsels en kankers die enkel bij vrouwen (vulva, vagina) of in beide geslachten (anale kankers, hoofd- en keelkankers) kunnen voorkomen.
Het HPV-virus veroorzaakt ook genitale wratten, zowel bij jongens als bij meisjes. Deze aandoening komt vaak voor: 10% van de gehele bevolking zal tijdens zijn leven genitale wratten ontwikkelen.

Gratis voor meisjes eerste jaar secundair
In Vlaanderen wordt het bivalente vaccin Cervarix (dat beschermt tegen de types 16 en 18) gratis ter beschikking gesteld voor de vaccinatie van meisjes in het eerste jaar van het secundair onderwijs.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram