persoonlijkheidsstoornissen

Hoe herken je een midlifecrisis en hoe ga je ermee om?

Hoe herken je een midlifecrisis en hoe ga je ermee om?
dossier 28/03/2022

Op een bepaalde leeftijd, meestal tussen de 40 en 60 jaar, kan je het gevoel krijgen dat je beste jaren achter je liggen, en dat je dus enkel nog een doelloos bestaan rest. Dit is het begin van een periode van emotionele onrust, ook gekend als de midlifecrisis.

lees meer »

Ben jij een people pleaser? Dit zijn de kenmerken

Ben jij een people pleaser? Dit zijn de kenmerken
dossier 22/03/2022

'People pleasing' gaat verder dan gewoon vriendelijk zijn. Een people pleaser zal zijn woorden en gedrag aanpassen omwille van de gevoelens of reacties van een ander. Maar deze drang om mensen te behagen, kan schadelijk zijn voor jezelf en je relaties.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hoe ga je om met emotionele afhankelijkheid in een relatie?

Hoe ga je om met emotionele afhankelijkheid in een relatie?
dossier 17/01/2022

Emotioneel afhankelijk zijn, gaat nog een stapje verder dan emotionele steun zoeken: je hebt je partner dan nodig om al je emotionele behoeften te vervullen. Deze totale afhankelijkheid kan uiteindelijk een negatieve impact hebben op je relatie en op je eigen mentale welzijn.

lees meer »

Getuigenis: Opgroeien met een narcistische ouder

mijn verhaal 7/01/2022

Wat is de impact op je persoonlijkheid als je opgroeit met een narcistische ouder? Kristin is 58 en probeert nog steeds goedkeuring te krijgen van haar moeder. “Al jaren zeg ik tegen mezelf: ik doe het niet meer, ik ben er te oud voor geworden. En toch verval ik telkens in mijn zelfde gedrag.”

lees meer »

Hoe herken je een psychose en hoe wordt het behandeld?

Hoe herken je een psychose en hoe wordt het behandeld?
dossier 16/11/2021

Een psychose is een toestand waarbij iemand zijn grip op de realiteit verloren is. Men ziet of hoort soms dingen die er niet zijn (hallucinaties) en is overtuigd van bepaalde ideeën die niet kloppen (wanen). De symptomen kunnen sterk variëren en treden afzonderlijk of gelijktijdig op.

lees meer »

Vormen van psychotherapie: wat is dierentherapie?

Vormen van psychotherapie: wat is dierentherapie?
dossier 29/10/2021

Bij dierentherapie of Animal Assisted Therapy (AAT) vervullen dieren een therapeutische rol. Ze worden ingeschakeld om mensen met fysieke, psychische en psychosociale problemen te helpen hun gezondheid op peil te houden of te verbeteren.

lees meer »

Getuigenis: softdrugs als trigger van psychose

mijn verhaal 26/10/2021

Hoewel softdruggebruik niet als de oorzaak van psychoses wordt benoemd, speelt het wel een versterkende rol voor mensen bij wie de ziekte al sluimert. Lena kwam in haar studententijd in aanraking met softdrugs en getuigt over de verwoestende effecten.

lees meer »

De effecten van opgroeien met een narcistische ouder

De effecten van opgroeien met een narcistische ouder
dossier 16/11/2021

Ieder kind heeft een ouder nodig om te leren vertrouwen op zichzelf en een eigen identiteit te vormen. Maar als je opgroeit bij een narcistische ouder, is dat niet mogelijk doordat hij of zij enkel op zichzelf is gericht, voortdurend applaus nodig heeft en zich niet kan inleven in anderen.

lees meer »

Zo herken je een verborgen narcist

Zo herken je een verborgen narcist
dossier 26/05/2022

De term ‘narcist’ wordt gul in het rond gegooid. Men gebruikt deze benaming doorgaans als parapluterm voor mensen die één of meerdere trekjes hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD). In werkelijkheid is narcisme evenwel een breed spectrum met verschillende subtypes.

lees meer »

Bipolaire stoornis: 10 vragen beantwoord

Bipolaire stoornis: 10 vragen beantwoord
dossier 13/01/2023

De bipolaire stoornis of manisch-depressieve stoornis is een ernstige stemmingsstoornis. De term bipolair verwijst naar de twee extreme polen van deze stemmingsstoornis: een up en een down, een manische en een depressieve periode.

lees meer »

Test: ben ik depressief?

testen 9/04/2020

De Self-rating Depression Scale is een eenvoudige methode die ook door artsen en psychologen wordt gebruikt om na te gaan of iemand depressief is. Uiteraard geeft het slechts een indicatie en zullen ook andere elementen in overweging worden genomen om eventueel een behandeling te beginnen.

lees meer »

Nieuwe genen gevonden voor depressie

nieuws 2/02/2019

In een internationaal onderzoek geleid door wetenschappers van de het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn nieuwe genen gevonden die samenhangen met depressie. Het wetenschappelijke vakblad Molecular Psychiatry heeft de uitkomsten van dit onderzoek gepubliceerd.

lees meer »

Misofonietest

testen 24/10/2018

Vermoedt u dat u of uw kind misofonie heeft? Hier vindt u een misofonietest en een schema, beide kunnen een indicatie van de ernst van misofonie geven.

lees meer »

Geen genetische relatie tussen hersenstructuur en schizofrenie

nieuws 9/07/2022

Anders dan gedacht blijken de genetische factoren die de ontwikkeling van hersenstructuren bepalen, niet oorzakelijk gekoppeld te zijn aan de ontwikkeling van schizofrenie. Dat blijkt uit onderzoek van het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour. Nature Neuroscience publiceerde de resultaten.

lees meer »

Hebt u een koopverslaving?

nieuws 30/08/2022

Ongeveer 6 tot 8 procent van de Belgische bevolking zou aan een koopverslaving lijden. Het zou de laatste jaren aanzienlijk zijn toegenomen.

lees meer »

Over borderline times: Het einde van de normaliteit

boeken/interviews 12/04/2017

We leven in borderlinetijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen? Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram