Playboy's en macho's hebben meer psychische problemen

123-man-playboy-acteur-koffie-12-16.jpg

nieuws Als het een troost mag wezen: mannen die zich laatdunkend uitlaten over vrouwen en zich seksistisch gedragen hebben meer psychische problemen dan mannen die zich niet seksistisch gedragen en minder dominant zijn tegenover vrouwen.
Dat blijkt uit een studie waarin 78 eerdere onderzoeken werden geanalyseerd en waarbij in totaal bijna 20.000 mannen betrokken waren. De studie verscheen in het Journal of Counseling Psychology

Mannen die voldoen aan 'typisch mannelijke eigenschappen' (zie kader), hebben vaker een negatief zelfbeeld, stress en angsten, ze hebben een grotere kans op een depressie en zijn vaker verslaafd. Ze zoeken ook minder gemakkelijk professionele hulp voor hun problemen.
De sterkste relatie met psychische problemen bestond bij vier 'eigenschappen': risico's nemen, veel zelfvertrouwen, losbandig op seksueel gebied en macht over vrouwen. Alleen voor de 'eigenschap' excessieve focus op werk, werd geen verband met psychische problemen gevonden.

11 typisch mannelijke eigenschappen– Graag winnen– Emotionele controle hebben– Risico’s nemen– Gewelddadig– Dominant– Losbandig op seksueel gebied (een ‘playboy’ zijn)– Veel zelfvertrouwen– Excessieve focus op het werk– Macht over vrouwen– Status nastreven– Minachting voor homoseksualiteit

Bronnen:
http://www.apa.org/pubs/journals/releases/cou-cou0000176.pdf
https://www.scientias.nl/seksistische-mannen-grotere-kans-op-psychische-problemen/


Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram