Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid, maar soms zijn bepaalde karaktertrekken zodanig diepgeworteld dat ze problemen geven in het dagelijkse leven. In dat geval spreken we van een persoonlijkheidsstoornis. Grosso modo kunnen persoonlijkheidsstoornissen worden ingedeeld in drie clusters.
Cluster A: paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornissen. Deze personen lijken vaak vreemd of excentriek en hebben vaak weinig contact met anderen.
Cluster B: antisociale en narcistische persoonlijkheidsstoornissen. Deze personen zijn vaak dramatisch, impulsief en emotioneel instabiel.
Cluster C: vermijdende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen. Deze personen zijn vaak angstig.
Een narcist kan je nauwelijks veranderen. Je kan dus beter zelf leren anders te reageren, en daarbij ook duidelijk aangeven wat je verwacht van die persoon. We noemen in dit artikel een aantal veelvoorkomende gedragspatronen en geven ook enkele manieren om er mee om te gaan.
Het is soms moeilijk te bepalen of het negatieve zwaarder weegt in een relatie dan het positieve. Maar als iemand consequent je welzijn bedreigt door wat hij of zij zegt, doet of niet doet, dan is het waarschijnlijk een toxische relatie.
Sociale angst kan iemand belemmeren in zijn dagelijks functioneren. In bepaalde sociale situaties zal iemand met deze aandoening bang zijn om bekeken te worden. Hij zal zulke situaties dan ook proberen vermijden, of alcohol gebruiken om er beter mee te kunnen omgaan.
Schizofrenie wordt gekenmerkt door hallucinaties (visueel, auditief, olfactorisch), wanen, chaotisch spreken en/of gedrag en een verminderd emotioneel bereik. Een vroege behandeling kan vaak helpen om symptomen onder controle te krijgen en ernstige complicaties te voorkomen.
Een ononderbroken, kwalitatieve nacht van 8 uur slaap, daar droom je van, maar de gegevens van je smartwatch laten teleurstellende, zelfs zorgwekkende resultaten zien. Als gevolg daarvan ben je zo ongerust dat... je de hele nacht ligt te piekeren. Klopt? Dan lijd je waarschijnlijk aan orthosomnia.
Gaslighting is een heel subtiele manipulatietechniek waardoor je uiteindelijk je eigen perceptie van de realiteit in vraag stelt en afhankelijk wordt van de persoon die jou gaslight. Gaslighting komt opvallend vaak voor in narcistische relaties.
We denken allemaal dat we wel eens met een psychopaat te maken hebben gehad. Maar is dat wel zo? Misschien springen we een beetje te los om met het begrip? Psycholoog Kasia Uzieblo (VUB en Forensische Zorgspecialisten) schetst het profiel van echte psychopaten die je beter uit de weg gaat.
Een psychose is een toestand waarbij iemand zijn grip op de realiteit verloren is. Men ziet of hoort soms dingen die er niet zijn (hallucinaties) en is overtuigd van bepaalde ideeën die niet kloppen (wanen). De symptomen kunnen sterk variëren en treden afzonderlijk of gelijktijdig op.
Het syndroom van Münchhausen is een gedragsstoornis waarbij iemand een ziekte verzint om aandacht en medeleven van anderen te krijgen. De persoon simuleert symptomen of veroorzaakt ze opzettelijk. Deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben en zelfs levensbedreigend zijn.
Schizofrenie is een mentale aandoening die moeilijk te diagnosticeren is. De afgelopen jaren hebben wetenschappers geprobeerd een oogtest te ontwikkelen om de ziekte beter op te sporen. Ze hebben oogbewegingen van schizofreniepatiënten geanalyseerd en opgemerkt dat deze abnormaal zijn.
Hoewel gezond perfectionisme zelfmotiverend kan werken en je kansen op succes verhoogt, mag de slinger niet doorslaan. Een ongezonde vorm van perfectionisme kan je namelijk verlammen, isoleren en ongelukkig maken.
De term “sociopaat” gebruikt men om iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) te beschrijven. Sociopaten manipuleren en bedriegen voortdurend voor hun persoonlijk gewin. Ondanks dit hardnekkig negatief gedrag worden ze vaak als charmant en charismatisch ervaren.
Ieder kind heeft een ouder nodig om te leren vertrouwen op zichzelf en een eigen identiteit te vormen. Maar als je opgroeit bij een narcistische ouder, is dat niet mogelijk doordat hij of zij enkel op zichzelf is gericht, voortdurend applaus nodig heeft en zich niet kan inleven in anderen.
Voel je je angstig, onrustig of humeurig als je je telefoon niet bij hebt? Sluit je je af voor de buitenwereld en spendeer je veel tijd door kijkend naar je smartphone, laptop of tablet? Dan kamp je misschien met een schermverslaving. Wat kan je doen?
Manipulators zitten overal. En ze kunnen grote schade toebrengen aan diegenen die ze manipuleren. Maar dit soort gedrag kan heel subtiel zijn, en dus moeilijk om te herkennen. Hoe weet je wanneer je gemanipuleerd wordt en wat kan je eraan doen?
Een socialemediaverslaving is een gedragsverslaving die zich kenmerkt als een oncontroleerbare drang om gebruik te maken van socialenetwerksites, in die mate dat andere belangrijke activiteiten in je leven eronder lijden. Sommige mensen zouden gevoelig zijn voor dit soort verslaving. Wat kan je eraan doen?
De term ‘narcist’ wordt gul in het rond gegooid. Men gebruikt deze benaming doorgaans als parapluterm voor mensen die één of meerdere trekjes hebben van een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD). In werkelijkheid is narcisme evenwel een breed spectrum met verschillende subtypes.
'Bepaalde persoonlijkheidstypes, zoals pleasers,
perfectionisten en hooggevoelige mensen zijn gevoeliger voor stress en angst, wat op zijn beurt kan leiden tot hyperventilatie', vertelt hartcoherentietherapeute Katrien Geeraerts in haar podcast Blijven Ademen.
Een gezonde portie perfectionisme werkt motiverend, maar als de lat te hoog ligt, werkt het net verlammend en zorgt het ervoor dat je het vertrouwen in je capaciteiten verliest. Wat kan je zelf doen om minder perfectionistisch te worden?
Een dwangstoornis of obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) wordt gekenmerkt door dwanggedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). Men schat dat ongeveer 1,5 à 2% van de bevolking lijdt aan een dwangstoornis. Wat zijn de symptomen, en wat kan je eraan doen?
Sommige mensen hebben het gevoel vast te zitten in patronen die problemen in hun leven creëren en hen ervan weerhouden hun doelen te bereiken. Het gaat hier om zelfsabotage: gedragingen of gedachtepatronen die je tegenhouden en voorkomen dat je doet wat je wilt doen.
Angst is een emotie die wordt gekenmerkt door gevoelens van spanning, bezorgde gedachten en lichamelijke veranderingen. Maar liefst een vierde van alle personen krijgt in zijn leven ooit te maken met angstproblemen.
Begrippen zoals 'claustrofobie' en' vliegangst', daarmee is iedereen vertrouwd. Maar er bestaan honderden soorten fobieën en angsten. Heb jij ooit al gehoord van 'emetofobie' of 'brontofobie'? En wanneer spreken we eigenlijk van een fobie?
Het is niet altijd makkelijk om een narcist onmiddellijk te herkennen, vooral niet als je een romantische relatie hebt met deze persoon. Wel zal je je stilaan afvragen of de manier waarop je behandeld wordt, wel gezond is. Een narcist kan namelijk veel schade toebrengen aan je mentale gezondheid.
Een borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS) wordt ook wel emotieregulatiestoornis genoemd, omdat een van de grootste problemen het reguleren van emoties is. Daarnaast ziet men vaak een verstoring in het zelfbeeld, instabiele relaties en impulsief gedrag. We overlopen 9 prominente kenmerken.
Volgens experten zijn laatkomers niet noodzakelijk slechtgemanierd of onverschillig voor de gevoelens van anderen, maar hebben ze een bepaalde hersenwerking en persoonlijkheid die aan de basis ligt van het chronisch te laat komen. Een woordje uitleg.
Volgens experten zijn laatkomers niet noodzakelijk slechtgemanierd of onverschillig voor de gevoelens van anderen, maar hebben ze een bepaalde hersenwerking en persoonlijkheid die aan de basis ligt van het chronisch te laat komen. Een woordje uitleg.
“Op hersenscans zien we dat een hoogsensitief iemand meer prikkels binnenkrijgt”, vertelt neurowetenschapper Judith Homberg (Radboudumc). Maar wat gebeurt er dan in het brein van een hoogsensitief iemand? Judith legt het uit in dit online college van Universiteit van Nederland.
Een antisociale persoonlijkheidsstoornis valt in dezelfde categorie als een narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar er zijn toch enkele verschillen. Relatietherapeute Vanessa Muyldermans verdiept zich al jaren in de materie. Dit is een fragment uit haar boek Ziek van Liefde, waarin ze toxische relaties ontrafelt.
Love bombing is een manipulatietechniek om iemands vertrouwen en genegenheid te winnen met als bedoeling controle te krijgen over de ander. Relatietherapeute Vanessa Muyldermans verdiept zich al jaren in de materie en vertelt erover in haar boek 'Ziek van Liefde', over toxische relaties.
Een antisociale persoonlijkheidsstoornis valt in dezelfde categorie als een narcistische persoonlijkheidsstoornis, maar er zijn toch enkele verschillen. Relatietherapeute Vanessa Muyldermans verdiept zich al jaren in de materie. Dit is een fragment uit haar boek Ziek van Liefde, waarin ze toxische relaties ontrafelt.
Je krijgt er de kriebels van als je iemand de hele tijd ziet friemelen, pulken of wiebelen. Je voelt frustratie, angst zelfs. Misschien behoor je wel tot die één op de drie mensen die lijdt aan misokinesie. De aandoening bleef lang onder de radar, maar kreeg recent wetenschappelijke aandacht.
Een passief-agressieve persoonlijkheid is een mogelijk symptoom van andere stoornissen, zoals borderline, narcistische persoonlijkheidsstoornis, bipolaire persoonlijkheidsstoornis, enzovoort. Hoe kan je een passief-agressieve persoonlijkheid herkennen?