Hoe kan je ongezond perfectionisme aanpakken?

dossier

Een gezonde portie perfectionisme werkt motiverend, maar als de lat te hoog ligt, werkt het net verlammend en zorgt het ervoor dat je het vertrouwen in je capaciteiten verliest. Wat kan je zelf doen om minder perfectionistisch te worden?  

Lees ook: Wat zijn de symptomen van perfectionisme?

Overmatig perfectionisme herkennen

Getty_school_potloden_perfectionisme_2024.jpg

© Getty Images

Heb je de neiging om jezelf onrealistische doelen te stellen die je per se tot in detail en tot in de perfectie wilt bereiken? Ben je zeer zelfkritisch en verdraag je geen fouten? Ben je bang om te falen en heb je de neiging om uit te stellen? Voel je je waardeloos en verslagen als je je doelen niet bereikt?
Dit zijn allemaal symptomen van ongezond perfectionisme. Het vraagt veel inspanning van je, ondermijnt je prestaties en de druk die je jezelf oplegt, kan een impact hebben op je mentale gezondheid. 

De eerste stap om jezelf te bevrijden van dit ongezonde perfectionisme is om je er bewust van te worden. Luister naar de signalen die je lichaam je geeft. Welke emoties voel je bij alledaagse taken of op je werk? Gevoelens van mislukking, onzekerheid, schuld, moedeloosheid, angst... kunnen tekenen zijn van perfectionisme.

Lees ook: Faalangst: soorten, symptomen en behandeling

Wat kan je doen om minder perfectionistisch te zijn?

Het kan moeilijk zijn om jezelf te bevrijden van perfectionisme, maar het is niet onmogelijk. 

 • Accepteer het feit dat je perfectionistisch bent: probeer niet het deel van jezelf dat perfectie nastreeft volledig te elimineren, want dat is onmogelijk. Houd je perfectionisme in plaats daarvan beheersbaar. Accepteer een beetje angst zolang het je gezondheid of motivatie niet schaadt. 
 • Stel jezelf realistische doelen: onrealistische verwachtingen hebben kan alleen maar leiden tot teleurstelling en uitputting. Het leidt bovendien tot uitstelgedrag. Leg je lat wat minder hoog, bijvoorbeeld door een taak slechts 80% van de tijd te geven die je er normaal aan besteedt. Leer ook nee te zeggen. Vraag om hulp of delegeer indien nodig.
 • Deel je werk op: verdeel je to do’s in kleinere taken, en plan ze in in een realistisch tijdschema met haalbare deadlines. Wees trots op jezelf na elke kleine taak die je hebt voltooid. 
 • Controleer je vooruitgang: erken dagelijks of wekelijks de momenten waarop je jezelf hebt kunnen bevrijden van overmatig perfectionisme. Identificeer de momenten waarop je perfectionisme een positieve impact heeft gehad op je werk. En probeer te begrijpen waarom.
 • Wees niet te hard voor jezelf: vergissen is menselijk en niemand is perfect. Fouten maken mag.
 • Plan je agenda niet te vol: gun jezelf tijd. Je kunt bijvoorbeeld tijd vrijmaken voor mindfulness of meditatie. Dit kan je helpen om geworteld te blijven in het huidige moment, weg van de angst om te falen.
 • Vergeet niet om ruimte te geven voor je hobby's: werk is geen doel op zich. Hobby’s geven je positieve energie en helpen je om je batterijen op te laden. 
 • Vergelijk jezelf niet met anderen: vooral sociale netwerksites als Facebook en Instagram kunnen een vertekend beeld geven. Het lijkt soms alsof anderen alles op een rijtje hebben en jij helemaal niet, maar wees je ervan bewust dat dat helemaal niet zo is. 

Lees ook: Hoe vermijd je dat stress ontaardt in een burn-out?

Wanneer zoek je best hulp?

Stress, angst, slapeloosheid, uitstelgedrag, ontmoediging, isolatie, burn-out of zelfs depressie - als je te perfectionistisch bent, kan dat je mentale gezondheid in gevaar brengen. Een therapeut kan je helpen, en therapie bestaat in verschillende vormen. Zo is er bijvoorbeeld:

 • Cognitieve gedragstherapie: Cognitieve gedragstherapie is een korte therapie die je helpt disfunctionele gedachten te identificeren en te leren hoe je ze kunt veranderen. Het is aangetoond dat deze therapie effectief is bij zowel het verminderen van ongezond perfectionisme als bij het verbeteren van bijbehorende psychiatrische stoornissen.
 • Systemische gezinstherapie: In sommige gevallen kan dit type therapie helpen verklaren hoe perfectionisme zich binnen de gezinseenheid heeft ontwikkeld en hoe het een individu als lid van dat gezin heeft beïnvloed. 
 • Hypnotherapie: Hypnose kan perfectionistische neigingen veranderen door gebruik te maken van de kracht van directe suggestie. Het laat de patiënt beseffen dat hij menselijk is en dus fouten kan maken. Het vergroot het zelfvertrouwen, leert mensen hun successen te waarderen en helpt hen stress te verminderen of te beheersen.

Lees ook: Juist ademen: hartcoherentie als antwoord op stress, burn-out en hyperventilatie

Bronnen:
https://www.webmd.com
https://hbr.org
https://www.researchgate.net
https://ichgcp.net
https://www.goodtherapy.org
https://bettermindsatwork.com


Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram