Kraambedpsychose is effectief te behandelen

nieuws Vrouwen met een kraambedpsychose herstellen eerder wanneer zij na slaapmiddelen en anti-psychotische middelen ook lithium slikken. Zij hebben hierdoor minder kans op een terugval. Dat publiceerden onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Psychiatry. Het advies is onderdeel van het eerste behandelplan voor een kraambedpsychose. Een diagnose die nog altijd onderbelicht is en fatale gevolgen kan hebben voor moeder en kind. Een kraambedpsychose komt bij één op de duizend vrouwen voor. Binnen een maand na de bevalling raken zij in de war en kunnen hierdoor een gevaar zijn voor zichzelf en hun kind. Er is nog veel onbekend over het ontstaan van een psychose na de bevalling.

Behandelplan
De onderzoekers adviseren vrouwen ook lithium te slikken na slaapmiddelen en anti-psychotische middelen. Hierdoor hebben zij minder kans op een terugval. Na negen maanden is het mogelijk om de medicatie af te bouwen, want het lichaam van een vrouw is dan zo goed als hersteld.

De onderzoekers volgden 64 vrouwen op de moeder en baby-unit
van het Erasmus MC, waar vrouwen na een kraambedpsychose in het contact met hun kind begeleid worden. De eerste drie dagen na de psychose krijgen de vrouwen uitsluitend slaapmiddelen, want slaapgebrek kan een trigger zijn voor een psychose. Daarna krijgen de meeste vrouwen anti psychotische middelen om de acute fase van de psychose te behandelen. Vrouwen die na twee weken niet opknapten kregen daarbij lithium. Na een half jaar kregen vrouwen die na twee weken wel opknapten en geen lithium slikten, vaker een terugval. Met lithium zijn vrouwen dus beter beschermd tegen een terugval.

Met dit behandelvoorstel herstelt 98 procent van de vrouwen in gemiddeld 40 dagen. In een enkel geval werkt de medicatie niet en is een behandeling met electroconvulsietherapie (ECT) nodig.

Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram