kanker

Vroege menopauze bij overlevers kinderkanker

nieuws 14/10/2019

Vrouwen die in hun kinderjaren kanker hebben gehad, hebben een verhoogde kans om vroeg in de menopauze (- 40 jaar) te komen. Dat blijkt uit een studie bij 2819 ex-kankerpatiënten en ruim 1000 gezonde zussen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Condoom tegen baarmoederhalskanker

nieuws 5/02/2021

Binnenkort zullen er twee vaccins op de markt komen tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dit virus is een noodzakelijke voorwaarde voor het ontstaan van baarmoederhalskanker.

lees meer »

Chemotherapie

dossier 12/05/2021

Chemotherapie is een behandeling van kanker met medicamenten, de zogenaamde cytostatica. Deze medicamenten zorgen ervoor dat sneldelende kankercellen afgeremd of gedood worden. Omdat deze geneesmiddelen ook gezonde cellen doden, hebben ze heel wat nevenwerkingen.

lees meer »

Verband obesitas en borstkanker

nieuws 8/08/2019

Een gewichtstoename van 30 kg na de leeftijd van 18 jaar leidt tot een verhoging van het risico op borstkanker met 89% en een verdriedubbeling van het risico op een borstkanker met uitzaaiing,

lees meer »

Borstkanker tijdens de zwangerschap

dossier 12/05/2021

Borstkanker tijdens de zwangerschap komt voor bij ongeveer 1 tot 3 vrouwen op 10.000. Anders gezegd wordt 1 tot 2% van alle borstkankers vastgesteld bij zwangere of zogende vrouwen.

lees meer »

Lymfoedeem na borstoperatie

dossier 12/05/2021

Het lymfevatenstelsel is te vergelijken met het bloedvatenstelsel, maar in plaats van bloed vervoeren deze vaten lymfe. De lymfe voert de eiwitten en het vocht af uit het weefsel. In bijna alle lichaamsweefsels ontspringen kleine lymfevaten.

lees meer »

Goedaardige borstgezwellen

dossier 12/05/2021

De meeste borstgezwellen zijn goedaardig, d.w.z. geen kanker. Er is nog niet aangetoond dat een oorsponkelijk goedaardig gezwel na verloop van tijd kwaadaardig kan worden.

lees meer »

Kanker tijdens de zwangerschap

nieuws 8/08/2019

Aan het UZ Gasthuisberg loopt momenteel een studie over kanker en zwangerschap. Het betreft een registratiestudie waarbij alle gegevens van het zwangerschapsverloop, kankerbehandeling, bevalling en follow up van het kind onderzocht worden.

lees meer »

Aantal huidkankers is sterk gestegen

nieuws 12/08/2019

Het aantal kwaadaardige huidkankers of melanomen is de voorbije tien jaar zo goed als verdubbeld. Jaarlijks zijn er zo'n 1.500 nieuwe gevallen, dat zijn er 800 meer dan tien jaar geleden, staat in de Artsenkrant.

lees meer »

Kanker maakt nog steeds arm

nieuws 27/04/2021

Vlaamse Liga tegen Kanker vraagt structurele maatregelen om kankerbehandeling voor iedereen toegankelijk te houden. Uit de analyse die door de VLK gemaakt werd, blijkt dat vooral de behandelingskosten zwaar doorwegen op het gezinsbudget.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram

Wat denk jij?

Leukemie is een ziekte gekenmerkt door

  • de ontregelde groei van verschillende soorten witte bloedcellen
  • de ontregelde groei van verschillende soorten rode bloedcellen