Vrouwen met borstkankergen moeten voorzichtig zijn met pil

nieuws Vrouwen die draagster zijn van een mutatie in het BRCA1 of BRCA2 gen hebben waarschijnlijk een verhoogde kans op borstkanker als zij langdurig de pil hebben gebruikt. Dat zeggen onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). Bij het onderzoek waren 1600 vrouwen betrokken die draagster waren van BRCA1 of 2. Bij 850 vrouwen was borstkanker vastgesteld. Langdurig pilgebruik, vooral vóór de eerste zwangerschap, zou het risico op borstkanker verhogen. Voor BRCA1 draagsters die ‘de pil’ minstens vier jaar voor hun eerste zwangerschap hadden gebruikt, was het risico op borstkanker anderhalf keer groter dan voor niet-gebruikers. Voor BRCA2 draagsters was het risico 2,5 keer zo groot.
Tegen eierstokkanker, een vorm van kanker die bij BRCA1 of 2 draagsters ook veel voorkomt, zou de pil echter beschermen. Daarom wordt soms voorgesteld om de pil door BRCA1/2 draagsters preventief te laten gebruiken. In het licht van dit onderzoek lijkt die strategie echter niet aangewezen. De onderzoekers wijzen er wel op dat meer onderzoek nodig is om definitieve besluiten te trekken.

Lees ook: Erfelijke borstkanker


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram