Ouders onderschatten het risico van zonverbranding

nieuws Ruim 30 procent van de kinderen verbrandt eens of meerdere keren per jaar. Bijna de helft van de ouders weten niet dat de kans op huidkanker groter wordt naarmate kinderen in hun jeugdjaren vaker verbranden. Een derde van de ouders smeert zijn kinderen bijna nooit in als ze naar buiten gaan. Dit blijkt uit het recent verschenen onderzoek bij 672 ouders en kinderen in opdracht van KWF Kankerbestrijding, in samenwerking met de Universiteit van Maastricht.
Ouders zeggen het wel belangrijk te vinden om hun kinderen goed tegen de zon te beschermen. En een ruime meerderheid van de ouders vindt ook dat zij hun kind goed beschermen tegen de zon. Uit het onderzoek blijkt echter dat zij vooral insmeren op het strand of bij het zwembad en minder vaak tijdens het ‘gewone’ buitenspelen. Het opzoeken van de schaduw op het heetst van de dag en het aantrekken van een T-shirt of het opzetten van een petje gebeurt ook heel weinig.
Een meerderheid van de ouders geeft wel aan een factor 20 of hoger te gebruiken voor hun kind. Moeders beschermen daarbij in het algemeen zichzelf en hun kind beter tegen de zon dan vaders. Tot slot weet een kleine meerderheid van de ondervraagden niet dat kinderen met veel moedervlekken een groter risico hebben op het krijgen van huidkanker.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram