Tumorvaccinatie tegen kwaadaardige hersentumoren

nieuws Onderzoekers van de K.U.Leuven en UZ Leuven hebben een techniek op punt gesteld voor de behandeling van patiënten met kwaadaardige hersentumoren of gliomen met een therapeutisch vaccin. Deze zeldzame kanker kon tot nu toe niet behandeld worden. Een therapeutisch vaccin stimuleert het afweersysteem als therapie tegen de in het lichaam aanwezige tumorcellen. De technologie wordt gebruikt bij patiënten die na alle mogelijke oncologische therapieën een herval hadden van een kwaadaardig glioma. Uit de ervaring bij meer dan 110 patiënten blijkt dat sommige patiënten nu opvallend lang leven, voornamelijk jongere patiënten die een volledig herstel van het herval konden bekomen. De langst overlevende patiënt is nu meer dan vijf jaar in opvolging. De onderzoekers merken ook op dat er een verbetering van de overlevingscurve is bij het stapsgewijs versnellen van het vaccinatieschema. Dit toont ook de effectiviteit van het vaccin aan.
Door deze gunstige resultaten hebben de onderzoekers van UZ Leuven besloten om de vaccinatie te integreren in de bestaande therapie bij patiënten die voor het eerst geconfronteerd worden met de diagnose van een kwaadaardig glioma. Op dit moment zijn 40 patiënten volgens dit principe behandeld. De toepassing van de tumorvaccinatie voor patiënten met kwaadaardige gliomen wordt in UZ Leuven uitgevoerd. De meeste grote neurochirurgische klinieken in Vlaanderen en enkele in Wallonië nemen deel aan dit programma en sturen de patiënt naar het vaccinatiecentrum in UZ Leuven voor de toepassing van de vaccinatietechnologie, terwijl alle overige behandelingen en onderzoeken in het eigen centrum verder worden uitgevoerd.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram