Borstzelfonderzoek niet langer aangeraden

nieuws Gezien de recente wetenschappelijke inzichten pleit de Nederlandse KWF Kankerbestrijding niet langer voor maandelijks borstzelfonderzoek.
De kans op overleving van (borst)kanker wordt mede bepaald door het stadium van de ziekte bij het vaststellen van de diagnose. Het is daarom belangrijk borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Kennis van eigen borsten kan daarbij helpen. Borstzelfonderzoek is een manier om die kennis te vergroten.
Wanneer een vrouw haar borsten regelmatig onderzoekt, raakt zij vertrouwd met hoe ze aanvoelen en (her)kent zij eventuele verschillen. Wanneer er een verandering opgemerkt wordt is het makkelijker om aan bijvoorbeeld de huisarts te vertellen welke veranderingen of klachten er zijn. Dit kan de (huis)arts helpen bij het beoordelen van wat er aan de hand zou kunnen zijn.
Borstkanker wordt echter niet vroeger ontdekt bij vrouwen die hun borsten regelmatig onderzoeken in vergelijking met borstkankerpatiëntes die dat niet deden. Dit blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek.

Veel vrouwen ontdekken knobbeltjes bij toeval. Ook is aangetoond dat vrouwen die regelmatig hun borsten onderzoeken vaker medisch onderzoek (waaronder bijvoorbeeld een punctie of biopsie) ondergaan. Dit onderzoek levert meestal de diagnose 'goedaardige afwijking' op. Achteraf gezien dus een onnodige (mogelijk ook pijnlijke) medische ingreep met daarbij ook onnodig angst voor borstkanker.

Ook de Canadian Cancer Society komt in een recent advies tot hetzelfde besluit. Volgens de Society kan maandelijks borstzelfonderzoek geen kwaad, maar geeft het een vals gevoel van veiligheid en kan het aanleiding geven tot onnodige angst en medische onderzoeken.
Wél roept de Cancer Society vrouwen op om te letten op mogelijke veranderingen in hun borsten en deel te nemen aan de borstkankerscreening (mammografie om de twee jaar voor vrouwen van 50 tot 69 jaar, of vaker voor risicovrouwen).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram