Voorkamerfibrillatie (VKF) of atriumfibrillatie (AF) is de meest voorkomende hartritmestoornis. Bij VFK slaat het hart bij wijze van spreken op hol en is de hartslag onregelmatig en veel te hoog.
Ongeveer 1 op de 4 personen zal in zijn leven ooit voorkamerfibrillatie krijgen.
Wanneer uw huisarts uw bloeddruk meet, of wanneer uw bloeddruk in het ziekenhuis wordt gemeten, kan het zijn dat die ineens te hoog is. Terwijl hij nadien, als u weer thuis bent, weer normaal wordt.
Volgens een Amerikaanse studie gepubliceerd in The BMJ verhogen aardappelen de bloeddruk. Terwijl net werd gedacht dat ze een gunstig effect zouden hebben op de bloeddruk omdat ze relatief veel Kalium bevatten, wat de bloeddruk zou moeten doen dalen.
Volgens de Belgian Heart Rhythm Association (BeHRA) helpt aspirine in de overgrote meerderheid van de gevallen niet bij mensen met voorkamerfibrillatie (VKF) om een beroerte te voorkomen. Beter wordt een echte bloedverdunner voorgeschreven.
Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor een beroerte of CVA. Belangrijk daarbij is niet alleen de hoogte van uw bloeddruk op een bepaald ogenblik, maar ook hoe hij in de loop der jaren evolueert.
Mensen die in het verleden zijn behandeld voor Hodgkinlymfoom, een vorm van lymfeklierkanker, hebben een drie tot zeven keer verhoogde kans op hart- en vaatziekten. De precieze kans hangt af van de bestralingsdosis en het type chemotherapie dat zij hebben ontvangen.
Tijdens de jaarlijkse Week van het Hartritme kunt u gratis uw hartritme laten testen in een aantal ziekenhuizen. De deelnemende ziekenhuizen nemen gratis een hartfilmpje of een elektrocardiogram (ECG) nemen met een hartritmemonitor.
Sommige mensen met een hoog gehalte aan 'goede' HDL-cholesterol, zouden toch meer risico lopen op hart- en vaatziekten, zeggen Amerikaanse onderzoekers.
Wanneer hebt u een te hoge bloeddruk? Naar schatting heeft ruim 30 procent van de volwassenen of zowat 1 op 3 à 4 volwassenen, een hoge bloeddruk of arteriële hypertensie. Dit percentage stijgt voortdurend.
PH is een ziekte gekenmerkt door een toename van de druk in de longvaten.
PH is een zeldzame en een ernstige ziekte met een overlevingsprognose van 2 à 3 jaar zonder behandeling.
Pulmonale hypertensie (PH) is een ernstige maar gelukkig zeldzame longziekte waarbij men een hoge bloeddruk heeft in de bloedvaten van de longen (bloedcirculatie in de longen). PH mag niet verward worden met verhoogde bloeddruk (arteriële hypertensie).
Vrouwen met overgewicht die de pil slikken, hebben een dertig maal grotere kans op trombose in het hoofd dan vrouwen met een normaal gewicht die de pil niet nemen. Dit blijkt uit een studie van AMC-onderzoekers in het Amerikaanse tijdschrift JAMA Neurology
Uit Deens onderzoek blijkt dat mensen die hun levenspartner hebben verloren een verhoogd risico hebben op een hartritmestoornis. Dat kan leiden tot een beroerte of een hartinfarct.
De kans op een hartaanval of een beroerte wordt kleiner als iemand één tot drie koppen thee (zwarte of groene thee) per dag drinkt. Bij theedrinkers wordt ook minder verkalking van slagaders rond het hart vastgesteld.
Vrouwen jonger dan 65 jaar hebben een hogere kans op sterfte na een hartinfarct dan jonge mannen. Dit blijkt uit een groot onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen bij meer dan 6.000 patiënten met een hartinfarct.
Jaarlijks zijn in België 10.000 mensen het slachtoffer van een hartstilstand buiten een ziekenhuis: op straat, op het werk of thuis. Minder dan 10% van hen overleeft het. Van diegenen die een hartstilstand overleven, hebben 4 op 5 dit te danken aan enkele eenvoudige handelingen.
Nieuw onderzoek in Finland bevestigt wat al een tijdje bekend is: een eitje per dag kan geen kwaad voor het hart. Het cholesterol in eieren (en andere voedingsproducten) verhoogt de kans op hartziekten namelijk niet. Dat geldt zelfs voor mensen die drager zijn van een bepaald gen (APOE4) dat de gevoeligheid voor cholesterol verhoogt.
Voorkomen kan, genezen niet. Onder die slogan start op 29 februari een grootschalige bewustmakingscampagne in de strijd tegen diabetes. Want vandaag zit 1 op de 4 Belgen in de risicogroep om diabetes type II te ontwikkelen.
Vrouwen die vanwege trombose of een longembolie bloedverdunners gebruiken, hoeven niet te stoppen met het slikken van de pil. Het gelijktijdig gebruik van de anticonceptiepil of andere hormoonmedicatie én bloedverdunners leidt namelijk niet tot meer bloedstolsels.
Ondanks de bescheiden vooruitgang in de behandeling van herseninfarct, blijft het de vierde grootste doodsoorzaak en de meest voorkomende reden voor ernstige beperkingen. De impact van een beroerte is overweldigend voor patiënten, hun families en de samenleving.
Mensen met een appelfiguur, bij wie het vet zich vooral ophoopt op de buik, lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten dan mensen met een peervorm, waarbij het vet gelijkmatiger verdeeld is. Dat geldt zelfs bij een normaal gewicht.
Zowel bij een kort als een lang interval tussen twee zwangerschappen verhoogt het risico op hart- en vaatziekten op latere leeftijd en het risico op vroegtijdig overlijden. Dat blijkt uit onderzoek in Australië gepubliceerd in het British Journal of Obstretics and Gynaecology.
Als aangeboren hartafwijkingen niet al te ernstig zijn, blijken mensen – eenmaal 18 jaar oud – vrijwel net zo lang te leven als mensen zonder hartafwijking.
Het aantal patiënten met een hartinfarct, een beroerte en/of hartfalen zal de komende decennia sterk oplopen naar meer dan anderhalf miljoen in 2040, een stijging van 65 procent ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM in opdracht van de Hartstichting.
Sporten met een ernstige aangeboren hartafwijking veroorzaakt geen hartschade. Patiënten voelen zich vaak juist beter door de trainingen. Dat blijkt uit een studie aan het Erasmus MC in Rotterdam in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting.
Een kind van een vrouw die ACE-remmers tegen hoge bloeddruk heeft gebruikt in het eerste trimester van de zwangerschap lijkt geen verhoogd risico te hebben op aangeboren afwijkingen. Dat meldt het Nederlandse Bijwerkingencentrum Lareb.
Onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel naar de medicinale stoffen in rooibos is beloftevol. Het kan leiden naar nieuwe en meer efficiënte preventie- en behandelingsstrategieën bij diabetes en aandoeningen aan hart- en bloedvaten.
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC hebben een model ontworpen dat helpt bij het bepalen of een patiënt met een been in het gips risico loopt op veneuze trombose.