60 procent van de trombosegevallen ontstaat in ziekenhuis

nieuws Iedereen die voor behandeling in een ziekenhuis ligt of onlangs heeft gelegen, heeft een sterk verhoogd risico op trombose. 60 procent van alle vormen van trombose in de aderen doet zich dan voor, blijkt uit onderzoek. De Trombosestichting Nederland roept daarom op alert te zijn op symptomen die kunnen wijzen op trombose.

Om de symptomen makkelijk te herkennen is een video gemaakt op www.trombosestichting.nl. De video kan worden gedeeld met familie, vrienden of collega's die binnenkort in het ziekenhuis worden opgenomen. Hiermee wil de Trombose Stichting onnodige slachtoffers van trombose voorkomen.

Wat is trombose
Trombose is de medische term voor een bloedstolsel (een trombus) in de bloedvaten. Zo'n bloedstolsel kan optreden in de aderen of slagaderen. Trombose is gevaarlijk omdat het de bloeddoorstroming belemmert of zelfs blokkeert. Trombose kan grote gevolgen hebben, variërend van chronische pijn aan het been of arm tot aan levensbedreigende situaties, zoals een longembolie.

Trombose komt vaak voor en kan optreden na een medische behandeling. Bijvoorbeeld na een gebroken enkel of been, na een knie- of heupoperatie, of andere medische behandelingen, bijvoorbeeld bij kanker. Jaarlijks krijgen zo'n 10.000 Nederlanders een longembolie en zo'n 15.000 Nederlanders een trombose in de aderen van bijvoorbeeld been of arm (trombosebeen of -arm). 60 procent van deze gevallen ontstaat tijdens of na ziekenhuisopname.

De video toont symptomen die kunnen voorkomen bij veneuze trombose. Bij een trombosebeen is dat zwelling, een zwaar gevoel of pijn, verkleuring en/of een strakgespannen huid. Een longembolie herken je onder meer aan plotselinge kortademigheid, pijn bij zuchten en/of pijn tussen de ribben. Trombose als gevolg van een behandeling in het ziekenhuis kan nog tot ongeveer een maand na de opname optreden.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram