Verergert bewerkt vlees astmaklachten?

123m-charcuterie-vlees-salami-01-17.jpg

nieuws Charcuterie en bewerkt vlees zoals hesp en salami is niet gezond. Het wordt onder meer in verband gebracht met overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige kankers. Volgens Franse onderzoekers zou het ook de klachten van astma kunnen verergeren en een astma-aanval kunnen uitlokken. De studie verscheen in het vakblad Thorax.

De studie volgde ruim 970 volwassen mannen en vrouwen gedurende gemiddeld 7 jaar. De deelnemers waren gemiddeld 43 jaar oud en 42 % had astma. Ze moesten bij het begin en op het einde van de studie een vragenlijst invullen waarin onder meer gepeild werd naar hun voedingswoonten, of ze rookten, hoeveel ze bewogen, enzovoorts.
Na afloop van de studie waren de astmaklachten in de voorbije 12 maanden bij 53 % van de deelnemers onveranderd, bij 27 % waren ze verminderd en bij 20 % vermeerderd. In de groep waarvan de astma verergerd was zaten veel meer mensen die minstens vier keer per week bewerkt vlees hadden gegeten. De kans op verergering van astmasymptomen bedroeg 14 % in de groep die maximaal één keer per week bewerkt vlees at, 20 % in de groep die één tot drie keer per week bewerkt vlees at en 22 % in de groep met vier of meer consumpties van bewerkt vlees. Na verrekeing van factoren als roken, bewegen, leeftijd... was de kans op veregering van astmasymptomen 76 % hoger in de groep met de hoogste consumptie van bewerkt vlees. Mensen uit die groep waren doorgaans ook dikker dan de andere astmapatiënten. Maar het gewicht zou slechts 14 % van de verschillen tussen de drie groepen verklaren.

Om op basis van dit onderzoek te besluiten dat bewerkt vlees astma doet verergeren, is echter sterk overdreven. Ten eerste kan met dit type van onderzoek geen oorzakelijk verband aangetoond worden. Bovendien is het onderzoek gebaseerd op verklaringen van de deelnemers over hun voedingsgewoonten, waarbij vergissingen of fouten niet uitgesloten zijn. Ook vermeldt het onderzoek niet over welk bewerkt vlees het precies ging, en bijvoorbeeld hoeveel zout of nitriet het bevat, twee stoffen die een invloed kunnen hebben op astma. Verder is het niet duidelijk in hoeverre het gewicht van de groep met de hoogste consumptie van bewerkt vlees een rol speelde.

Tenslotte zijn de vastgestelde verschillen zeer klein en gaat het uiteindelijk om een kleine minderheid bij wie de astmasymptomen toenamen.

Laatst bijgewerkt: januari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram