Hartstilstand: Levensreddend project EVapp

evapp1.jpg

nieuws

Op 1 maart is in Hoogstraten het EVapp-project van start gegaan. De Emergency Volunteer Application mobiliseert bij een hartstilstand medisch geschoolde vrijwilligers om de tijd tot de aankomst van de spoeddiensten te overbruggen. 

EVapp is een smartphone-applicatie, die bij een noodgeval zoals een hartaanval, medisch geschoolde vrijwilligers (dokters, verpleegkundigen, paramedici, rode kruis vrijwilligers, etc.) mobiliseert om de tijd tot de aankomst van de urgentiedienst te overbruggen. In het geval dat de vrijwilliger de oproep aanvaardt, zal hij of zij begeleid worden naar de locatie van het noodgeval door de applicatie. Verder zal de vrijwilliger specifieke medische informatie ontvangen zoals welke verdieping, hoeveel slachtoffers, of in sommige gevallen een foto van de locatie. Op deze manier zorgt de applicatie dat de tijd gebufferd worden tot de urgentiediensten arriveren. Door het spoediger toedienen van CPR worden ook de overlevingskansen substantieel verhoogd. 

Het gaat om een pilootproject van EVapp, een start-up van de UGent. 
Het project is een samenwerking met de stad Hoogstraten, het hulpcentrum 112 Antwerpen en de Provinciale Raad voor Dringende Geneeskundige Hulpverlening. 
 11.000 hartstilstanden per jaar in België
Er vinden in België ongeveer 11.000 hartstilstanden plaats buiten het ziekenhuis. “De eerste 5 minuten bij een hartstilstand zijn cruciaal. Als iemand in die periode start met reanimeren en een AED (Automatische Externe Defibrillator) aansluit, is de kans op overleven het grootst”, vertelt Thomas Tackaert, één van de initiatiefnemers. In meeste regio’s in België schommelt de aanrijtijd voor ambulances tussen de 8 à 12 minuten. Een burgerhulpverlener is misschien sneller en kan daarom het verschil maken.
EVapp in Hoogstraten
Iedereen die voor zijn werk of studie of privé heeft leren reanimeren kan burgerhulpverlener worden. Registreren kan via de website EVapp.org. 
Het EVapp-initiatief start in Hoogstraten. Tijdens dit pilootproject zal voor de eerste maal real life data worden verzameld over burgerhulpverlening in België. De cijfers uit het buitenland zijn alvast hoopgevend, zo verdubbelde de overleving in Nederland na invoering van een vergelijkbaar initiatief.
https://www.evapp.org/

evapp12.jpg


Laatst bijgewerkt: maart 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram